Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Rodinné tajomstvo hlavy škandálu Panama Papers: Strašidelnejšie ako všetky miliardy sveta!

 Jürgen Mossack Zobraziť galériu (4)
Jürgen Mossack (Zdroj: SITA/AP, int)

LONDÝN - Právnik Jürgen Mossack, ktorý stojí v centre najväčšieho úniku finančných dát v histórii, údajne pomáhal svetovým lídrom, politikom a celebritám v praní špinavých peňazí a vyhýbaní sa plateniu daní zo svojej kancelárie v Paname. Muž, ktorý sa pričinil o tajné bohatstvo globálnej elity, však podľa jeho nevlastného brata skrýval pred verejnosťou aj iné tajomstvo. Je synom dôstojníka nacistickej SS z obávanej divízie Totenkopf.

Ako sa to všetko začalo? Takto anonym podkúril boháčom a zverejnil údaje o daňových rajoch

Horst (68) opísal pre britský denník Daily Mail krutú rodinnú históriu, ktorá nakoniec viedla k odcudzeniu nevlastných súrodencov vychovávaných rovnakým mužom. Erhard Mossack nielenže bojoval v druhej svetovej vojne na strane nacistov, ale neskôr sa pripojil k americkej spravodajskej službe CIA a vykonával špionáž na Kube.

Horst videl svojho brata naposledy pred 60 rokmi, keď opustil mesto Fürth v Bavorsku. Teraz žije v oblasti Čierneho lesa v Nemecku a narodil sa ako mimomanželské dieťa. Jeho matka si potom vzala Erharda Mossacka a on prijal jeho priezvisko.

Jürgen Mossack
Zobraziť galériu (4)
Jürgen Mossack  (Zdroj: SITA/AP, int)

Podľa Horsta sú správy z Panamy šokujúce, ohromujúce a mätúce zároveň, ale nevie sa k nim vyjadriť, pretože s bratom už dlhé roky nie je v kontakte. "Bol ešte dieťa, tak ako môžem povedať, čo si o ňom pamätám? Všetko, čo viem, je, že som počul, že odišiel do Londýna a žil tam nejaký čas. Má brata Petra a sestru Marion v Nemecku. Moja matka aj ich otec sú už mŕtvi," uviedol Horst s tým, že Erhard Mossack bol členom SS s hodnosťou Rottenführer a po vojne sa stal novinárom.

Nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré majú leví podiel na odhalení činnosti firmy Jürgena Mossacka v Paname, sa o Erhardovi vyjadrili, že slúžil v nebezpečných jednotkách SS Totenkopf, ktoré prevádzkovali koncentračné tábory. Väčšina z počiatočných poddôstojníkov sa regrutovala zo stráží koncentračných táborov, iní boli napríklad príslušníkmi milícií, ktoré sa dopustili vojnových zločinov v Poľsku. Süddeutsche Zeitung informovali, že po vojne bol Erhard zajatý Američanmi v Mníchove. Neskôr opustil s rodinou Nemecko a usadil sa v Paname, počas 70-tych rokov sa však aj s manželkou vrátili do Mníchova. Zomrel v roku 1990, jeho žena ho nasledovala pred piatimi rokmi.

Sídlo firmy Mossack Fonseca v Paname
Zobraziť galériu (4)
Sídlo firmy Mossack Fonseca v Paname  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa súborov, ktoré sú uložené v archívoch americkej armádnej spravodajskej služby, sa Erhard Mossack ponúkol ako informátor pre vládu USA s tvrdením, "že sa chystá vstúpiť do tajnej organizácie, a to buď z bývalých nacistov, ktorí sa teraz zmenili na komunistov .. alebo neobjavených nacistov maskovaných za komunistov". Tento jeho čin bol vnímaný ako "šikovný pokus dostať sa von z nepríjemnej situácie." Staré spravodajské dokumenty však naznačujú, že Mossackov otec sa len tak nevzdal a počas pobytu v Paname pre CIA sledoval komunistické aktivity na blízkej Kube.

Jürgenovi súrodenci Peter a Marion sa vrátil do Nemecka v roku 1970; brat Peter je honorárny konzul pre Panamu so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom. V roku 1952 vyšla v Nemecku kniha s názvom Posledné dni Norimbergu, ktorá detailne opisuje obsadenie mesta americkými silami v roku 1945. Horst je presvedčený, že jej autorom je Jürgenov otec.

Ramon Fonseca Mora
Zobraziť galériu (4)
Ramon Fonseca Mora  (Zdroj: ramonfonsecamora.com)

Čosi málo sa však vie aj o druhom mužovi zo spomínanej právnickej firmy. Ramon Fonseca Mora (63) je spisovateľ, ktorý sa pravdepodobne rád oddával chlipným chúťkam. Tento rodák z Panamy chcel byť v mladosti kňazom, ale neskôr dal prednosť materializmu pred službou Bohu. V roku 2012 sa o spojení síl s partnerom Mossackom pre novinárov vyjadril: "Spoločne sme vytvorili monštrum." Medzi účtami na Twitteri, ktoré sledoval, je slušné množstvo takých, ktoré si vyžadovali prístupový vek nad 18 rokov.

Viac o téme: PanamaPanama PapersMossack FonsecaJürgen MossackRamon Fonseca Mora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu