Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V Bruseli to vrie: FOTO Ľudia porušili zákaz a vyšli do ulíc, extrémisti aj vodné delá!

Ľudia v Belgicku napriek zákazu demonštrovali Zobraziť galériu (5)
Ľudia v Belgicku napriek zákazu demonštrovali (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Stovky ľudí sa napriek sobotňajšiemu varovaniu politikov aj polície zišli na námestí Place de la Bourse v centre Bruselu, ktoré sa stalo miestom zhromaždenia na uctenie obetí utorkových atentátov. Pokojnú pietnu akcii narušilo zhruba 450 extrémistov, informoval belgický denník La Libre.

Belgický minister vnútra Jan Jambon a starosta Bruselu Yvan Mayeur v sobotu vyzvali občanov, aby sa dnes vzdali účasti na manifestáciách a umožnili tak polícii, aby sa mohla plne venovať vyšetrovaniu teroristických útokov z bruselského letiska Zaventem a stanice metra Maalbeek, ktoré si vyžiadali 28 obetí. Organizátori najväčšej ohlásenej akcie Pochod proti strach vzápätí svoju akciu "o niekoľko týždňov" odložili. 

Ľudia v Belgicku napriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Napriek výzvam politikov aj polície sa dnes na námestí Place de la Bourse zišli stovky ľudí. Pokojný priebeh pietnych spomienok narušilo asi 450 osôb vykrikujúci heslá ako "Belgickí chuligáni. My sme tú doma." Mnohí z nich mala zakryté tváre. Podľa agentúry Belga prišli od stanice Gare du Nord a značná časť z nich bola zjavne pod vplyvom alkoholu. Policajti použili vodné delá a po chvíli sa im podarilo výtržníkov od zvyšku zhromaždených ľudí oddeliť kordónom. Na prítomnosť chuligánov reagovali ľudia podľa stanice Euronews heslami ako "Brusel je multikultúrny".

 

Ľudia v Belgicku napriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Starosta obce Vilvoorde severne od Bruselu Hans Bonte podľa novín La Libre uviedol, že narušiteľmi boli "krajne pravicoví chuligáni z rôznych futbalových klubov prvej ligy". Podľa správy agentúry Belga pochádzali z Antverp.

Ľudia v Belgicku napriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Bruselský primátor Yvan Mayeur vyjadril pobúrenie nad incidentom. "Som šokovaný... zistením, že takíto odporní ľudia prídu, aby obyvateľov provokovali na miestach spomienok," citovala ho DPA. Úrady dostali v sobotu informáciu, že možno počítať s narušiteľmi, napriek tomu im však nezabránili pricestovať, sťažoval sa Mayeur, ktorý od belgickej vlády žiadal vyvedenie dôsledkov.

Ľudia v Belgicku napriek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Námestie pred budovou bruselskej burzy v centre mesta sa v dňoch po útokoch, pri ktorých traja samovražední atentátnici na letisku a v metre belgickej metropoly zabili 28 ľudí a 340 ďalších zranili, stalo hlavným miestom spomienkových podujatí. Ľudia tam prinášajú kvety, zapaľujú sviečky a priečelie burzy i zem sú pokryté smútočnými odkazmi.

...

Viac o téme: DemonštráciaBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu