Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Českí študenti chceli spoznať Brusel: Ocitli sa v epicentre útoku!

Bruselským metrom otriasol dnes výbuch. Michal Rapco opísal, ako to vyzeralo. Zobraziť galériu (4)
Bruselským metrom otriasol dnes výbuch. Michal Rapco opísal, ako to vyzeralo. (Zdroj: SITA/AP, FB/Michal Rapco)

BRUSEL/BRNO - Neďaleko bruselskej stanice metra Maalbeek, ktorou dnes dopoludnia otriasol výbuch, bola v čase teroristického útoku skupinka 20 študentov žurnalistiky z Česka. Do Bruselu išli na študijný pobyt organizovaný v informačnom centre Európskeho parlamentu (EP). V čase výbuchu študenti raňajkovali v reštaurácii hotela Thon a sú v poriadku, povedal jeden zo študentov Michal Rapco, ktorý je poslucháčom Masarykovej univerzity v Brne.

Hrozivé SVEDECTVO Češky z Bruselu: Dobehol za mnou kolega a bol bledý ako stena!

Študenti by sa po dvoch nociach v Bruseli mali domov vrátiť v stredu, podľa poslednej správy autobusom. Odvoz študentov späť do Česka podľa Rapca zabezpečuje Európsky parlament.

Michal Rapco
Zobraziť galériu (4)
Michal Rapco  (Zdroj: FB/Michal Rapco)

Študijného pobytu sa zúčastňujú poslucháči brnianskej Masarykovej, pražskej Karlovej a tiež Ostravskej univerzity. Hoci stanica metra Maalbeek je blízko hotela, o útoku sa najprv dozvedeli zo sociálnych sietí a až následne z médií.

Rapco uviedol, že študenti mali veľké šťastie. Hotel je blízko Európskeho parlamentu, ale ak by bol ďalej, museli by do neho vyraziť po raňajkách práve metrom. Dnes dopoludnia ich čakala ďalšia z exkurzií v parlamente, ktorý je kľúčovou inštitúciou Európskej únie.

Českí študenti chceli spoznať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Študenti z hotela videli, ako po výbuchu prišli policajné hliadky, ktoré uvoľňovali ulice. Po evakuácii ľudí ich obsadili policajní ťažkoodenci. "Bavil som sa s niektorými pasažiermi z metra, ktorí boli (po výbuchu) presunutí k nám do hotela. Popísali len množstvo zranených, že bolo všade veľa prachu a pri evakuácii ich vyvádzali von s rúškami," doplnil Rapco.

Bruselom dnes otriasli výbuchy, ktoré si podľa najnovšej bilancie vyžiadali vyše 30 mŕtvych a približne 200 zranených. K útokom sa prihlásila organizácia Daeš,

Viac o téme: Teroristický útokBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu