Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dnes je Medzinárodný deň boja proti korupcii: Bojujme proti nej po celý rok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

9. december nám všetkým pripomína negatívny a ničivý vplyv korupcie ako vo verejnom, tak aj súkromnom sektore. Tento deň je zároveň aj výzvou na potrebu prijímať riešenia na jej potláčanie. Medzinárodný deň boja proti korupcii je akýsi pomyseľný varovný ukazovák upozorňujúci na aktuálny stav korupčného správania v spoločnosti.

Medzinárodný deň boja proti korupcii (International Anti-Corruption Day) sa oslavuje 9. decembra už od roku 2004. S týmto dátumom bol v roku 2003 podpísaný Dohovor OSN proti korupcii na významnej trojdňovej (9.-11. Decembra 2003) konferencii v Méride, hlavnom meste mexického štátu Yucatán. Za Slovensko dokument podpísal vtedajší minister spravodlivosti SR Daniel Lipšic. Dohovor prijala OSN počas 58. schôdze Valného zhromaždenia 31. októbra 2003 v New Yorku.

Pre Slovenskú republiku nadobudol dohovor platnosť  až 1. júla 2006.

Dohovor Organizácie Spojených národov proti korupcii je prvou celosvetovo platnou medzinárodnou zmluvou v oblasti boja proti korupcii.


Ako sa môžete zapojiť do boja proti korupcii?

Ak máte dôvodné podozrenie na korupčné správanie v podobe prijímania úplatku, podplácania, nepriamej korupcie alebo volebnej korupcie, malo by byť vašou povinnosťou oznámiť to na antikorupčnej linke Úradu vlády SR. Ak si neprajete preukázať svoju totožnosť, podozrenia môžete nahlásiť aj anonymne. V prípde, že si prajete byť informovaní o zisteniach nahláseného podnetu, je potrebné, aby ste nahlásili svoje kontaktné údaje.

Na antikorupčnú linku môžete volať v pracovných dňoch od 8.30 do 14.30.

Anti-korupčná linka: 0800 111 00

 

Viac o téme: KorupciaÚV SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu