Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smer klesá, Sieť lídrom pravice: V parlamente by bolo 7 strán

Smer-SD stále vedie Zobraziť galériu (3)
Smer-SD stále vedie (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V prípade, že by sa parlamentné voľby konali v januári, do Národnej rady SR by sa dostalo sedem strán. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky agentúry Focus na objednávku RTVS. Ľudia by dali najviac hlasov Smeru-SD, a to 37 percent. S ním by šla do parlamentu z druhého miesta aj strana #Sieť so ziskom 13,2 percenta, nasleduje SNS so ziskom 7,2 percenta a Most-Híd s rovnými 7 percentami. O výsledkoch prieskumu informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH, ktoré by podporilo tiež 7 percent respondentov. Svojich poslancov v NR SR by malo aj hnutie OĽaNO-NOVA, ktorému by dalo svoje hlasy 6,1 percenta opýtaných, ako aj SaS, ktorú podporilo 5,1 percenta respondentov. 

Smer-SD by mal tak v parlamente 67 kresiel, Sieť 24, SNS, Most-Híd a KDH 13, OĽaNO-NOVA 11 a SaS 9 poslancov.Voliť by nešlo 11,2 percenta opýtaných, 15,5  percenta odpovedať na otázku nevedelo. Zvyšných 73,3 percenta respondentov vyjadrilo podporu rôznym stranám. Pred bránami parlamentu by podľa prieskumu zostali SMK-MKP, Sme rodina - Boris Kollár, SDKÚ-DS, Šanca či Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. 

Agentúra Focus robila prieskum verejnej mienky vo forme osobného dopytovania od 13. do 20. januára. Reprezentatívnu vzorku tvorilo 1 011 respondentov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondenti odpovedali na otázku: "V marcových parlamentných voľbách bude kandidovať 23 politických strán a hnutí. Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali už tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?" 

Voliť by nešlo 11,2 percenta opýtaných, 15,5 percenta odpovedať na otázku nevedelo. Zvyšných 73,3 percenta respondetov vyjadrilo podporu rôznym stranám.

Smer klesá, Sieť lídrom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

 

 

Viac o téme: PrieskumVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu