Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najobľúbenejším lídrom je Fico: V rebríčku sympatií nasleduje Procházka a Bugár

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prieskum obľuby predsedov strán, ktoré majú najväčšiu šancu zasadnúť v laviciach Národnej rady SR, ovládol premiér a líder strany Smer-SD Robert Fico so ziskom takmer 33-percentnej miery sympatií respondentov. Fico je nesympatický takmer 21 percentám oslovených, zvyšok sa nepriklonil ani k jednému z variantov.

Na druhej pozícii sa umiestnil opozičný líder Radoslav Procházka, predseda strany SIEŤ. Ten je sympatický viac ako 19 percentám respondentov, takmer deväť percent oslovených ho považuje za nesympatického a takmer 72 percent opýtaných k nemu nemá vyhranený postoj. So štvorpercentným odstupom za Procházkom sa umiestnil predseda strany Most-Híd Béla Bugár s obľubou takmer 15 percent.

Záporný postoj k jeho osobe vyjadrilo deväť percent opýtaných a takmer 76 percent nezaujalo žiadny vyhranený názor. Vyplýva to z prieskumu agentúry Phoenix Research, ktorý robila on-line metódou v dňoch 1. až 20. januára na vzorke 1 018 respondentov. 

Štvrtú pozíciu v meraní sympatií získal predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič s obľubou u 6,5 percenta voličov, 36 percentami odporcov a necelými 58 percentami respondentov, ktorí sa nepriklonili ani k jednej z možností a zostávajú voči nemu neutrálni. Líder subjektu NOVA transformovaného do hnutia OĽaNO a Matovičov volebný spolulíder Daniel Lipšic sa umiestnil na siedmej priečke obľuby so ziskom 3,5 percenta sympatií, necelými desiatimi percentami odporcov a takmer 87 percentami respondentov, ktorí sa nedokázali prikloniť ani k jednej z možností a zostali neutrálni. 

Ako piaty sa umiestnil kresťanskodemokratický líder Ján Figeľ s viac ako šiestimi percentami sympatizantov, 10,5 percenta odporcov a viac ako 83 percentami opýtaných bez jasnej preferencie. Šiestym v miere sympatií je predseda SNS Andrej Danko. Obľubu mu vyslovilo rovných päť percent respondentov, viac ako osem percent sa naopak vyjadrilo negatívne a takmer 87 percent sa nepriklonilo k žiadnej z ponúkaných možností. 

Za Dankom a Danielom Lipšicom nasleduje predseda SDKÚ - DS Pavol Frešo so ziskom 3,4 percenta sympatií. Nesympatie mu vyjadrilo 4,5 percenta opýtaných a 92 percent ho hodnotilo neutrálne. Skupinu predsedov s meranými preferenciami uzatvára predseda SaS Richard Sulík s necelými tromi percentami vyjadrených sympatií, 6,4 percenta odmietajúcich a skoro 91 percentami opýtaných bez jasnej preferencie.

Zo všetkých oslovených respondentov sa 6,5 percenta nedokázalo rozhodnúť medzi spomínanými politickými lídrami, žiadny z ponúkaných predsedov neoslovil tri percentá opýtaných a viac ako dve percentá oslovených sa prikláňali k variantu „niekto iný“. 

Viac o téme: Robert FicoRadoslav ProcházkaNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu