Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voľby 2016 Hrnčiar je rozčarovaný z výsledkov exit pollu: Toto nečakal nikto!

Andrej Hrnčiar
Andrej Hrnčiar

BRATISLAVA - Strana #Sieť je nemilo prekvapená z výsledkov exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus. V ňom sa so 6,7 percentami umiestnila za Kotlebovou stranou so 6,8 percentami.

"Zatiaľ sa ukazuje, že ľudia si asi volili radikálnu zmenu. Takýto výsledok asi nečakal nikto," povedal na krátkom brífingu vo volebnej centrále podpredseda strany Andrej Hrnčiar. Predseda strany Radoslav Procházka pred novinárov neprišiel.

Hrnčiar povedal, že strana sa bude vyjadrovať už len k predbežným neoficiálnym výsledkom, ktoré ponúkne Štatistický úrad SR. Vtedy sa má novinárom ukázať aj Procházka. "Exit polly nechceme ešte veľmi komentovať. Aj v roku 2010 boli veľmi rozdielne," uviedol Hrnčiar.

Procházka pred médiá vystúpil krátko pred 21.00 h. Vtedy povedal, že strana šla do volieb s veľkou pokorou. "Ľudia jej však na ňu môžu dať o dôvod viac," povedal vtedy vo volebnej centrále v bratislavskom hoteli Devín.

Keď sa človek podľa neho potkne a spadne, môže sa to stať preto, aby sa lepšie naučil vstať. Procházka nechcel konkretizovať, s akým volebným výsledkom by bol spokojný, nechcel tiež povedať, aký ho reálne odhaduje.

Za kľúčové označil číslo o volebnej účasti. Indikuje, v akom rozsahu veria ľudia v možnosť zmeniť niečo svojím vlastným hlasom. Má pocit, že bude dobré. Procházka zopakoval, že do volieb šiel s cieľom na zostavenie vlády. Tiež však s tým, že do nich ako strana išli prvýkrát.

Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu pre TV Markíza stala strana Smer-SD so ziskom 27,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila SaS s 13,3 percentami, prvú trojku uzatvára OĽaNO-NOVA s 11,2 percentami.

Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostala aj SNS s 8 percentami, Most-Híd so 7,3 percentami, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko so 6,8 percentami, #Sieť so 6,7 percentami, Sme Rodina - Boris Kollár s 5,9 percentami a KDH s presne 5 percentami.

Ak by voľby dopadli takto, Smer-SD by v Národnej rade (NR) SR obsadil 45 kresiel, SaS 22 kresiel, OĽaNO-NOVA 18 kresiel, SNS 13 kresiel, Most-Híd 12 kresiel, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko 11 kresiel a #Sieť po 11 kresiel, Sme Rodina - Boris Kollár 10 kresiel a KDH 8 kresiel.

Exit poll je považovaný za najpresnejší odhad volebných výsledkov. Ide o prieskum uskutočnený na voličoch, ktorí práve odovzdali svoj hlas.

Viac o téme: Andrej HrnčiarSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu