Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najlepší program v zdravotníctve má Most-Híd: Výsledok Smeru poriadne zaskočil!

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Najlepšie volebné program pre oblasť zdravotníctva majú podľa Health Policy Institute (HPI) strany Most-Híd a SaS. Obe strany získali po 35 bodov. O štyri body menej získala strana Šanca. KDH na štvrtom mieste získalo 28 bodov. Naopak, najmenej bodov získala strana Smer-SD, ktorá podľa HPI nemá volebný program, ale len stručne pomenované priority. Tesne pred ňou skončila SNS s tromi bodmi. HPI nehodnotil všetky kandidujúce strany, ale dvanásť strán, ktoré sú podľa neho relevantné.

Ako povedal predseda Most-Híd Béla Bugár, jeho strana vníma zdravotníctvo ako sektor, ktorý je veľkou výzvou pre verejnú politiku štátu. “Hlavným cieľom musí byť zlepšovanie zdravia obyvateľstva, vysoká spokojnosť občanov so zdravotnou starostlivosťou a stabilné finančné krytie na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti. Náš program dôsledne formuluje evolučné zmeny na zlepšenie systému,” povedal.

Posledné štyri roky v tejto oblasti možno podľa neho označiť za premrhané roky, keďže neprišlo k žiadnym systémovým reformám a rezort bol skôr poznačený podozreniami z korupcie a neefektívnym vynakladaním verených zdrojov. 

Program strany SaS je podľa predsedu strany Richarda Sulíka pravidelne vyhodnocovaný ako najlepší a v tom liberáli nepoľavia. “V zdravotníctve sú potrebné systémové zmeny, pretože to, čo počúvame od vládnej strany, je len naháňanie preferencií,” povedal Sulík. Podľa neho výsledok Smeru-SD vidíme v priamom prenose.

“Štrajkujúce sestry, nemocnice v katastrofálnom stave,” povedal s tým, že jeho strana presadzuje tranformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, odpolitizovanie nominácií manažérov nemocníc a zadefinovanie zákonného nároku na rozsah zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: SmerBéla BugárMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu