Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico pritvrdzuje a začína sľubovať: Ak po voľbách bude Smer vo vláde, zvýši sa minimálna mzda!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak bude po marcových parlamentných voľbách strana Smer-SD vo vláde, minimálna mzda na rok 2017 by sa mala opäť zvyšovať. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej besede premiér SR Robert Fico. Ako ďalej povedal, inštitút minimálnej mzdy považuje Smer za svätý.

"Nikdy tento inštitút nebudeme rušiť, naopak budeme vytvárať všetky predpoklady na ďalší a ďalší rast minimálnej mzdy. Rešpektujeme právo sociálnych partnerov dohodnúť sa na výške minimálnej mzdy. Pokiaľ takáto dohoda nenastane, potom je na rade Vláda SR, ktorá rozhodne v akej výške bude minimálna mzda," doplnil premiér.

Minimálna mzda na Slovensku od začiatku tohto roka vzrástla z 380 eur na 405 eur. Ide o nárast sumy minimálnej mzdy o 6,58 %. Najnižší možný hrubý hodinový zárobok v tomto roku dosiahne 2,328 eura, kým v minulom roku bol 2,184 eura. 

Od začiatku roka sa zvýšila aj suma materskej dávky zo 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. "Máme ambíciu zvýšiť materskú ďalej o päť percent, išli by sme na 75 percent denného vymeriavacieho základu," povedal Fico. V praxi by to podľa neho znamenalo, že poberateľka materskej by mala k dispozícii 97 % čistého príjmu pred materskou. 

Rezort práce a sociálnych vecí predpokladá, že zvýšenie materskej dávky sa bude týkať približne 24,2 tisíca poberateľov tejto dávky. Priemerná mesačná suma materského bude v roku 2016 predstavovať 459,6 eura, čo je nárast o 32,8 eura v porovnaní s minulým rokom. Zvýšenie materskej dávky by si malo z rozpočtu Sociálnej poisťovne vyžiadať takmer 8,8 mil. eur. 

Účinnosť od januára nadobudlo tiež zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa. Ako vysvetlil predseda vlády, príspevok sa týka detí do 3 rokov a pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave ide o deti do 6 rokov. "Ide nám predovšetkým o to, aby sa zvýšil príspevok, ktorý pokrýva náklady na jasle, materskú škôlku alebo náklady na opatrovateľa, opatrovateľku," podotkol Fico. 

Spomínaný príspevok vzrástol z 230 eur na 280 eur. "Výrazne sa zjednodušuje aj formálna stránka, pretože rodič nebude povinný platiteľovi mesačne preukazovať výšku skutočných nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa. Aj touto formou chceme, aby mali rodičia k dispozícii finančné prostriedky, ktoré dajú na zabezpečenie starostlivosti," uzavrel Fico. 

Viac o téme: BratislavaRobert FicoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu