Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico opäť kritizuje možný zlepenec pravice: Stabilná koalícia len so Smerom!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

NITRA - Po marcových parlamentných voľbách vznikne buď koaličná vláda so Smerom-SD, alebo bude vládnuť zlepenec pravicových strán. Na tlačovej konferencii po slávnostnom sneme Smeru-SD v Nitre to dnes vyhlásil predseda strany a premiér Robert Fico.

"Ak má vzniknúť stabilná dvojkoalícia, tak to môže byť len zo Smeru-SD a niekoho, kto má inú hodnotovú orientáciu. Musíme rešpektovať vôľu voličov, je tu predpoklad koaličnej vlády. Tá buď bude zlepená, alebo zostavená z dvoch subjektov," povedal Fico. Na margo rokovaní Mosta-Híd, KDH a #Siete o spolupráci Fico zopakoval, že ak sa tri strany stavajú do alternatívy, mali by verejnosti túto svoju víziu dopovedať. "Nikdy totiž nebudú schopní vytvoriť väčšinu a budú potrebovať SaS aj OĽaNO-NOVA. Budú teda potrebovať nový zlepenec," myslí si.

S kým by Smer-SD najradšej vládol, nepovedal premiér ani dnes. "My nehovoríme o prieskumoch verejnej mienky, neprijímame vopred žiadne personálne rozhodnutia. Voľby sú o tri mesiace a tie čísla môžu dopadnúť všelijako, nikto nemá nič isté. Šúchame preto nohami a čakáme. Nikdy sme nikoho nevylučovali zo spolupráce. Každá strana, ktorá získať päť percent, má právo uchádzať sa o vstup do koalície," uviedol predseda Smeru-SD. Dohody a konkrétne výhrady majú podľa jeho slov padať až po voľbách za rokovacím stolom.

Na otázku, prečo jeho strana nezahrnula do žiadneho z troch sociálnych balíčkov aj protikorupčné opatrenia, Fico odvetil, že najväčším prijatým opatrením je elektronické trhovisko. "My máme kultúru vyvodzovania politickej zodpovednosti. Právny štát zostáva prioritou," deklaroval. Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák spomenul aj schválenú zmenu financovania politických strán, zavedenie transparentných účtov či prijatý zákon o ochrane oznamovateľov korupcie.

Pred novinárov mal pôvodne prísť aj podpredseda Smeru-SD Pavol Paška, jeho menovku však krátko pred brífingom zo stola zobrali zriadenci. Keď sa Fica novinári opýtali, prečo napokon neprišiel, odvetil, že sa mu ani nečuduje. "Už len za túto vašu otázku," dodal a na ďalšie dopyty o Paškovi neodpovedal.

Viac o téme: Robert FicoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu