Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico zverejnil predvolebný balíček na grandióznom sneme: Týchto 10 sľubov vraj splní, keď vyhrá

Slávnostný snem strany Smer-SD v Nitre. Zobraziť galériu (10)
Slávnostný snem strany Smer-SD v Nitre. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nové pracovné miesta, byty pre mladých a učiteľov, autobusy zadarmo či vyššie vianočné príspevky pre dôchodcov. Toto je iba pár opatrení z tretieho sociálneho balíčka, ktoré predstavil v sobotu premiér Robert Fico. V poradí už tretí balíček má zlepšiť Slovákom životnú situáciu. Pozrite si 10 opatrení, ktoré Fico sľúbil Slovákom v prípade, že jeho strana Smer vyhrá voľby.

Opatrenia začnú v roku 2017, keď bude Smer vo vláde

"Tretí sociálny balík sa stane súčasťou programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020 za predpokladu, že Smer-SD bude súčasťou novej vlády. V roku 2016 pripravíme a schválime všetku potrebnú legislatívu a od roku 2017 začnú jednotlivé opatrenia nabiehať do praxe. Balík bude nadstavbou k základnému programovému vyhláseniu vlády," vyhlásil Fico.

Fico na sneme v Nitre
Zobraziť galériu (10)
Fico na sneme v Nitre  (Zdroj: SITA)

Toto je 10 opatrení, ktoré predstavil Robert Fico:

1. Sto tisíc nových pracovných miest

100-tisíc nových pracovných miest do roku 2020. Fico hovoril o podpore miest v pôdohospodárstve, aj v stavebníctve. Pokračovať chce aj v rozširovaní kapacít materských škôl, či znižovať nezamestnanosť mladých, žien či ľudí so zdravotným postihnutím, avizoval premiér. "Pôjde o kombináciu opatrení zameraných na znižovanie štrukturálnej nezamestnanosti a zvyšovanie zamestnanosti absolventov. Budeme efektívne koordinovať a plánovať hospodársku politiku a maximálne rozbehneme zákon o podpore menej rozvinutých okresov," vyhlásil Fico.

2. Zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových

Druhým opatrením je zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov. "Zreformujeme systém zdravotných odvodov, nová právna úprava zvýši odvodovú odpočítateľnú položku (OOP), čo znamená nižšie zdravotné odvody. Zároveň rozšírime skupinu tých, ktorí budú mať nárok na OOP," povedal Fico s tým, že toto opatrenie by sa malo dotknúť 780 tisíc ľudí a stáť by malo 90 miliónov eur.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

3. 5 tisíc nájomných bytov pre mladých

Strana Smer-SD chce stavať aj štartovacie byty pre mladých. "Ak budeme vo vláde, do konca volebného obdobia zabezpečíme podmienky na výstavbu 5000 nájomných bytov v réžii samospráv," doplnil predseda strany. Byty majú byť financované formou štátnej dotácie a lacného úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. "Chceme navrhnúť výhodnejší model tejto kombinácie pre mestá a obce. Na toto opatrenie dáme 90 miliónov eur, ktoré sa objavia v rozpočtoch samospráv," vyčíslil Fico.

4. 2 tisíc bytov zadarmo pre začínajúcich učiteľov

Učitelia majú tiež dostávať byty zadarmo. "Vraciame sa k slovenskej tradícii. Štát postaví približne 2000 nových nájomných bytov pre začínajúcich učiteľov na najnižšom platovom stupni, ktorí budú platiť iba režijné náklady," doplnil Fico.

Fico zverejnil predvolebný balíček
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

5. Rekonštrukcia internátov a príspevky na bývanie študentom

Ďalším opatrením je príspevok na bývanie študentov a rekonštrukcia internátov. Na toto opatrenie má ísť 50 miliónov eur, čo má znamenať obnovu 10 tisíc miest pre študentov. Strana chce na toto opatrenie vyčleniť 25 miliónov eur ako príspevok na ubytovanie pre vysokoškolských študentov.

6. Dvojnásobné vianočné príspevky pre nízkopríjmových dôchodcov

V sociálnej oblasti je ďalším opatrením zdvojnásobenie vianočného príspevku pre nízkopríjmových dôchodcov. "Odhadovaný náklad bude približne 50 miliónov eur ročne. Vytvoríme všetky podmienky na to, aby sa vianočný príspevok pravidelne zvyšoval a aby sme v priebehu rokov vytvorili predpoklad na jeho transformáciu na plnohodnotný dôchodok," vysvetlil Fico.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

7. Mesačné zvýšenie príspevku pre opatrovateľov a dôchodcov

Viac peňazí má ísť aj pre opatrovateľov postihnutých detí a dôchodcov. Ako konštatoval predseda strany, osoby starajúce sa o ťažko zdravotne postihnutých patria medzi ľudí, ktorí sú najviac odkázaní na pomoc sociálneho štátu. "Ročne si opatrovateľ môže prilepšiť okolo 1000 eur," doplnil Fico.

8. Obnova regionálnych ciest

Cieľom strany bude aj obnova 1000 kilometrov regionálnych ciest. "Je to dobrá správa pre samosprávy. Chceme vyčleniť 100 miliónov eur na obnovu ciest. Toto nemá nič spoločné s pokračovaním dostavby diaľnic," poznamenal Fico.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

9. Autobusy k vlakom zadarmo

Po vlakoch zadarmo sú ďalším opatrením v treťom sociálnom balíku bezplatné autobusy k vlakom. "Bude to stáť 30 miliónov eur, ale zavedieme ich až vtedy, ak bude urobený poriadok, pokiaľ ide o dopravu na Slovensku, aby nedošlo k duplicite vlakov, autobusov," vysvetlil Fico.

10. Bezpečnostné opatrenia

Ak bude strana Smer-SD vo vláde aj po voľbách v roku 2016, na zvýšenie bezpečnosti vyčlení v rámci tretieho sociálneho balíčka takmer 100 miliónov eur.  Takmer 100 miliónov eur má ísť na navýšenie počtu policajtov o 2500, na ich výcvik a lepšiu výzbroj. Sú tam zahrnuté aj kroky na zvýšenie akcieschopnosti armády a týkať sa budú najmä špeciálnych plukov. "Bezpečnosť budeme garantovať, bezpečnosť nie je lacná. Ak budeme vo vláde, tak 100 miliónov z miliardy pôjde na to, aby sme mohli v tejto krajine pokojne žiť, pracovať, oddychovať a spať," dodal Fico.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Viac o téme: Robert FicoSmerVoľby 2016Predvolebný balíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu