Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ficov sociálny balíček je predvolebná hra: Realizovať ho mohol už dávno, zhodujú sa analytici

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tretí sociálny balík za jednu miliardu eur, ktorý predstavila strana Smer-SD, je súčasťou predvolebnej kampane.

Viaceré opatrenia totiž mohla realizovať už počas svojho doterajšieho vládnutia. Zhodujú sa na tom analytici."Sociálny balíček vnímam ako súčasť predvolebnej kampane strany Smer-SD. Vzhľadom na pretrvávajúce neefektívne nakladanie s verejnými výdavkami a rastúci výber daní a odvodov mohla vláda opatrenia ako rekonštrukciu internátov či opravy ciest financovať už teraz,“ uviedol analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (Iness) Radovan Ďurana.

Premiér Robert Fico však upozornil, že jeho vláda balíky predstavovala už v polovičke svojho vládnutia. "Jasne sme hovorili, že keď naplníme prvý a druhý balík, pôjdeme do tretieho. Prečo nemôžeme teraz povedať, že ak budeme súčasťou vlády, toto splníme. My hovoríme, že to sú naše riešenia, na ktoré máme peniaze, sú to riešenia, kde nám ľudia môžu veriť, že ich naplníme, lebo sme to ukázali pri prvom a druhom balíku," uviedol v sobotu (5.12.) po skončení snemu strany Fico.

Okrem opravy regionálnych ciest Smer-SD v treťom balíku navrhuje aj rozšírenie odvodovej odpočítateľnej položky, zdvojnásobenie vianočného príspevku pre nízkopríjmových dôchodcov, autobusy k vlakom zadarmo, či byty zadarmo pre učiteľov. Prisľúbil aj vytvorenie 100.000 pracovných miest.

Vyčíslený vznik pracovných miest je však podľa riaditeľa Inštitútu zamestnanosti Michala Páleníka nereálny. Taktiež podľa neho výrazný pozitívny vplyv nemožno očakávať ani pri rozšírení odvodovej odpočítateľnej položky. "Pravdepodobne pri tomto rozšíria hornú hranicu, budú ju valorizovať, čo by sa občas patrilo. Je to sprogresívnenie daňového zaťaženia, čo je pre nízkopríjmových v poriadku. Vplyv na zamestnanosť mimo Bratislavy a západného Slovenska to však nebude mať. Ani doteraz to nemalo vplyv," skonštatoval Páleník. Podľa neho akékoľvek aktivity zamerané na zníženie ceny práce vedú možno k nárastu zamestnanosti, ale o malé percento. "Tým, že v regiónoch je vysoká nezamestnanosť, ak tam príde nárast zamestnanosti o percento či dve, tak celkovým počtom nezamestnaných to nezamáva," myslí si Páleník.

Podľa Ďuranu je zníženie odvodového zaťaženia správny krok, ale bude záležať, ako bude nastavené. "Malo by sa tak udiať na strane sociálnych odvodov a nie zdravotných odvodov, lebo vláda by tým neovplyvňovala systém zdravotného poistenia," myslí si Ďurana. Zároveň doplnil, že toto opatrenie platí už tento rok, ale priebežne ho využíva málo ľudí, lebo vláda ho neposkytuje automaticky. "Výsledné náklady budeme poznať až na jar budúceho roka," podotkol Ďurana.

Odborníci strane vyčítajú najmä to, že viaceré opatrenia mohla realizovať už počas doterajšieho vládnutia. Navyše, v balíku im chýbajú opatrenia zamerané napríklad na boj s dlhodobou nezamestnanosťou. "Smer nepamätá na množstvo problémov, ktoré na Slovensku sú. Nie je tam nič zamerané na dlhodobo nezamestnaných, nie je nič zamerané na segregované sociálne vylúčené spoločenstvá. To je jeden z najväčších problémov aj v rámci Európy a Smer sa tvári, že to problém nie je," doplnil Páleník.

Podľa hlavnej ekonómky Slovenskej sporiteľne Márie Valachyovej mohli byť opatrenia detailnejšie prepracované. "Tento sociálny balíček sa líši od predchádzajúcich dvoch tým, že nezahŕňa opatrenia, ktoré by sa mali realizovať v najbližšom čase, ale je to skôr predvolebný program, ktorý hovorí o tom, čo by vláda chcela spraviť, ak znovu získa mandát. Takže sa skôr bavíme o predvolebných sľuboch a zámeroch ako o reálne prepracovaných opatreniach," doplnila Valachyová s tým, že jej chýbajú informácie ako jednotlivé body dosiahnuť a financovať ich.

Jedným z cieľov balíka pritom má byť podpora hospodárskeho rastu. "Hospodársky rast vytvára súkromný sektor. Vláda ho môže akurát uľahčiť tým, že dereguluje, alebo znižuje daňové odvodové zaťaženie. Smer tým, že postaví byty, či opraví cesty, len prerozdelí zdroje, ktoré predtým musel vytvoriť súkromný sektor," skonštatoval Ďurana.

Viac o téme: Robert FicoMichal PáleníkRadovan Ďurana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu