Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koalícia pokračuje v zostavovaní vlády: Unikli prvé mená, je to totálny zvrat!

Predseda strany Smer. Zobraziť galériu (22)
Predseda strany Smer. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko s napätím očakáva, kto bude sedieť na najvyšších postoch v krajine. Po dohode 4 koaličných strán o novej pokračujú rokovania aj dnes. Už ráno navštívil súčasný a pravdepodobne aj budúci premiér Robert Fico prezidenta Andreja Kisku. Neskôr rokovali lídri štyroch strán o personálnom obsadení ministerstiev.

Štyri strany - Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, sa dohodli o vôli vytvoriť vládnu koalíciu a o úprave pomerov v parlamente a vláde

Fico dnes Kiskovi doručil dohodu o zostavení koalície

Lídri štyroch strán dnes rokovali na Úrade vlády o konkrétnom obsadení ministerstiev. Mená budú známe v nedeľu.

Rozdelenie kresiel v novej vláde: 9 (Smer), 3 (SNS), 2 (Most), 1 (#Sieť)

Ako hodnotia rodiacu sa vládu politológovia?

Ustanovujúca schôdza parlamentu bude 23. marca

Situáciu sme sledovali ONLINE

13:44 Ministri by mali byť známi v nedeľu večer

"Domnievam sa, že pokiaľ schôdza prebehne štandardným spôsobom, tak ihneď po ukončení schôdze by súčasná vláda podala demisiu v stredu večer a štvrtok ráno by nastúpila nová vláda. V nedeľu večer by malo byť vo všetkých personálnych otázkach jasno," povedal možno trojnásobný premiér Fico s tým, že Smer by mal mať v každom rezorte štátneho tajomníka.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

13:42 Fico hodnotí koaličné rokovania

Práve prebieha tlačovka Roberta Fica. "Chcem oceniť a poďakovať predsedom a delegáciám ďalších troch strán, že majú eminentný záujem dodržiavať demokratické postupy," vyhlásil premiér. Podľa neho programové priority boli verejnosťou prijaté ako veľká výzva.

13:40 Zdravotníctvo by mohol viesť nestranník

Na ministerstve zdravotníctva by mal pôsobiť manažér - nestranník, ktorý v krízovom režime uskutoční aj niektoré neštandardné kroky. Šéf jednej z budúcich koaličných strán to avizoval v reakcii na otázku, prečo počas rokovaní o vzniku novej vlády žiadna zo štvorice strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť nemala záujem o post ministra zdravotníctva. „My sme navrhli jednu vec a vyzerá to tak, že to asi aj bude fungovať - krízový manažment,“ vysvetlil Bugár.

Predseda strany Most-Híd Béla
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR, Martin Baumann)

13:29 Bugár potvrdil Žitňanskú, nie Solymosa

Ministerkou spravodlivosti má byť Lucia Žitňanská, šéfom envirorezortu údajne László Solymos. Bugár potvrdil Žitňanskú, Solymosa nie. Povedal však, že rezortu by mal šéfovať niekto z poslaneckého klubu.

13:27 Most-Híd dostane päť štátnych tajomníkov

Strana Most-Híd dostane v novej vláde päť štátnych tajomníkov. Potvrdil to dnes predseda Béla Bugár v relácii Naživo s moderátorom Braňom Závodským na Rádiu Expres. Vláda sa má vrátiť k systému krížovej kontroly na jednotlivých ministerstvách. Most-Híd bude mať štátnych tajomníkov na svojich rezortoch spravodlivosti a životného prostredia, a tiež na ministerstvách práce, dopravy a školstva. Ako možná štátna tajomníčka sa údajne spomína Andrea Vitkóová. Na dopravu by mohol podľa informácií TASR ísť Árpád Érsek a na školstvo Peter Krajňák.

13:15 Beblavý, Macháčková a Petrík dostali ponuky

Miroslav Beblavý dostal už aj ponuky na vstup do poslaneckých klubov, ale odmietol ich. Spoluprácu medzi stranami však víta. Aj Katarína Macháčková dostala ponuku na vstup do poslaneckého klubu. Rovnako aj Simona Petrík dostala ponuku na vstup do poslaneckého klubu. Nikto však nemenoval o aký klub ide.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

13:02 Štyria členovia #Siete opúšťajú stranu

Traja poslanci - Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík a prvá náhradníčka Zuzana Zimenová od dnešného dňa odchádzajú zo strany #Sieť. Mandát však nevrátia. V poslaneckých laviciach zostanú ako nezaradení s tým, že nateraz nebudú vstupovať do iných klubov.

Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Zuzana Zimenová
Zobraziť galériu (22)
Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Zuzana Zimenová  (Zdroj: SITA)

12:36 Danko potvrdil, že bude chcieť kandidovať na predsedu parlamentu

"Je to funkcia, ktorá prináleží druhej politickej strane. Som postavený pred tú výzvu a s najväčšou pravdepodobnosťou ju prijmem," avizoval Danko. Na margo nominácií na ministerstvá, ktoré má obsadiť SNS, Danko povedal, že práve je na ceste do straníckej centrály, kde predstavitelia SNS budú prechádzať jednotlivé nominácie. "Nie je to o straníckych tričkách," uistil s tým, že na dnešnom rokovaní Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete sa o konkrétnych menách nehovorilo.

Danko: Stranícka knižka nie je zárukou postu v štátnej správe

12:25 Robert Fico u prezidenta

Robert Fico predložil prezidentovi dohodu o zostavení koalície

12:20 Koalícia oficiálne oznámi zoznam nových ministrov až po víkende. Na niektorých postoch totiž existuje viac kandidátov a 100% zhoda definitíva ešte nepadla u všetkých.

12:00 Takto na facebooku ohodnotil novú vládu Igor Matovič

 

 

Ak si chcete urobiť obraz o tom, čo je skutočnou prioritou novej vlády, stačí si uvedomiť, ktoré rezorty zostali ležať...

Zveřejnil(a) Igor Matovic dne 17. březen 2016

 

 

11:55 Školstvo by malo viesť SNS

Ľudovít Hajduk by mohol riadiť rezort školstva.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Facebook)

11:51 Lekárske združenia očakávajú od novej vlády zmeny v zdravotníctve

Predstavitelia lekárskych združení dnes zdôraznili, že je potrebné zastaviť kvalitatívny pokles slovenského zdravotníctva, komplexne zmeniť vzťahy i komunikáciu v tejto oblasti. „Zdravotníctvo nemá dlhodobo víziu, je postihnuté korupciou, chýba mu transparentnosť, odborný dialóg i garancia kontinuálneho vývoja. To všetko sa musí zmeniť,“ zdôraznil predseda SLK Marian Kollár. Ako dodal, realizácia zmien sa neuskutoční, ak do tvorby zdravotnej politiky nebudú zapojené odborné autority. „Slovenské zdravotníctvo je odsúdené na pomoc odborníkov," zdôraznil Kollár.

11:48 Simon sa pustil do vlády

Vytvorenie novej vlády zo strán Smer, SNS, Most-Híd a Sieť je podľa podpredsedu Most-Híd Zsolta Simona veľmi zlý signál. V kampani Most-Híd kritizoval Roberta Fica za korupciu, ktorú rozšíril do všetkých oblastí po celom Slovensku. „Naďalej má však zostať premiérom Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák a ministerstvo zdravotníctva, ktoré bolo poznačené korupciou, má opäť zostať v pôsobnosti Smeru,“ konštatoval s tým, že ani jeden z ľudí, ktorý by mal niesť znak, že sa niečo zmení oproti predchádzajúcej vláde, neodchádza. Pre Most-Híd je podľa neho zlé, ak väčšinu jeho programových priorít bude plniť minister z inej strany.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

11:46 Simon príde na Republikovú radu Mostu

Simon bude svoje názory v sobotu prezentovať na republikovej rade strany. „Každý bude na rade hlasovať podľa svojho svedomia. Ak zahlasujú za vstup do vlády so Smerom a SNS, bude to znamenať koniec pre Most,“ dodal.

11:45 Ministri SNS vždy pre Maďarov vytvorili problém

Za veľmi zlý signál považuje Zsolt Simon to, že ministerstvo školstva bude dozorovať nominant SNS. „Ministri SNS vytvorili pre Maďarov doteraz len problém,“ vyhlásil Simon. Podľa neho sa vláda nedá nazývať ľavo-pravou, pretože SNS nie je podľa neho pravicová. „Len traja ministri sú za pravicu,“ povedal .

11:40 Maďarič predsa ministrom?

Ministerstvu kultúry má tretíkrát šéfovať Marek Maďarič, ktorý sa spomínal aj ako možný podpredseda parlamentu. Obsadenie tohto postu zatiaľ údajne nemajú v Smere-SD doriešené. Napríklad Jana Laššáková, ktorá ho zastávala doteraz, ho údajne už nechce.

11:38 Šéfom dopravy mladík Auxt

Dopravu by mohol mať na starosti údajne jediný minister #Siete Róbert Auxt.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: topky)

11:36 Debatuje sa o zdravotníctve a hospodárstve

Otázny je podľa informácií TASR rezort zdravotníctva aj hospodárstva. Pri zdravotníctve sa spomína šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Pri hospodárstve doterajší minister životného prostredia Peter Žiga či Viktor Stromček.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (22)
Tomáš Drucker  (Zdroj: posta)

11:33 Pellegrini šéf einvestícií

Dosluhujúci predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini by mal údajne v novej vláde obsadiť post vicepremiéra pre investície. Tomu sa majú posilniť kompetencie v oblasti čerpania eurofondov.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

11:16 #Sieťari ohlásili odchod

Dnes o jednej poobede bude tlačovka Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej, Simony Petrík a Zuzany Zimenovej na tému Vystúpenie zo strany #Sieť a ďalšie politické kroky vo väzbe na vznik vlády Roberta Fica.

11:00 O vstupe Mosta-Híd do vlády rozhodne Republiková rada v sobotu

O vstupe Mosta-Híd do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou bude rozhodovať Republiková rada strany v sobotu 19. marca. Dá sa vraj predpokladať, že pôjde už len o formalitu.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

10:45 Fico poobede odlieta do Bruselu

Predseda vlády SR Robert Fico sa dnes a zajtra zúčastní na pravidelnom zasadnutí Európskej rady (ER) v Bruseli. Počas neho sa stretne s predsedami vlád krajín V4, predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a lídrami členských krajín EÚ.

10:40 Nový parlament sa zíde 23. marca

Prezident Andrej Kiska zvolal ustanovujúcu schôdzu parlamentu na 23. marca, t. j. v stredu. Na ustanovujúcej schôdzi parlamentu budú novozvolení poslanci skladať ústavou predpísaný sľub, čím sa formálne ujmú mandátov. Plénum si tiež zvolí vedenie parlamentu a výborov, do ktorých rozdelí jednotlivých poslancov. Po tomto zasadnutí parlamentu podá končiaca jednofarebná vláda Smeru-SD do rúk prezidenta demisiu. Ten vzápätí vymenuje novú vládu na čele s Ficom, s ktorým budú v koalícii aj SNS, Most-Híd a #Sieť. Nový kabinet potom musí do 30 dní predstúpiť pred parlament s programovým vyhlásením a získať dôveru nadpolovičnej väčšiny snemovne.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

10:30 Národniari o výbere nominantov

Predseda SNS Andrej Danko po príchode na úrad vlády konštatoval, že k výberu nominantov do exekutívy národniari pristupujú zodpovedne. Danko robí pohovory predovšetkým s tými, ktorí sa podieľali na programe SNS. „Stranícka knižka nie je zárukou funkcie v štátnej správe,“ upozornil Danko.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

10:28 Šéf Mostu sa maséra Kostku pýtať nebude

Líder Mosta-Híd verí, že strane sa podarí naplniť svoje priority vrátane protikorupčných opatrení, inak by nad účasťou v kabinete neuvažovali. „Pre mňa a pre stranu Most-Híd je dôležité, či vieme naplniť program. Ak to budeme vedieť, žiadny problém,“ dodal Bugár. Na prípad maséra Kostku sa Bugár premiéra pýtať nebude. „Ak budeme niekde vidieť porušenie zákonov, budeme sa pýtať na to, ako sa to rieši,“ doplnil.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

10:26 Bugárovi 2 kreslá stačia

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár si myslí, že strana vzhľadom na svoj volebný výsledok nemohla získať viac ako dve kreslá vo vláde. „Pre nás je vlajkovou loďou protikorupčný boj, to, čo sme chceli, sme do programových priorít dostali,“ konštatoval Bugár.

Koalícia pokračuje v zostavovaní
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

10:25 Boris Kollár chystá zmeny v strane

"Po Veľkej noci začneme s prijímaním členov do hnutia, zvolaním celoslovenského snemu a s budovaním okresných štruktúr. Našim cieľom je postaviť široké hnutie pre ľudí a nie pre sponzorov," tvrdí šéf hnutia Sme rodina.

10:22 Žitňanská chce byť ministerkou spravodlivosti

Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská sa bude uchádzať o funkciu ministerky spravodlivosti, ak republiková rada strany odsúhlasí vstup do vládnej koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. „Považujem za absolútne kľúčové, aby sa urobili systémové zmeny vrátane riešenia verejnej kontroly prokuratúry,“ povedala dnes pri príchode na úrad vlády Žitňanská.

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

10:16 Fico aj Procházka prišli bočným vchodom

Budúci premiér Robert Fico a budúci podpredseda parlamentu Radoslav Procházka prišli bočným vchodom a novinárom sa vyhli.

9:59 Fico prehovorí až po stretnutí s koaličnými partnermi

Fico sa pre médiá po stretnutí s Kiskom nevyjadril, urobí tak až po skončení rokovania, v ktorom dnes lídri štyroch strán pokračujú na Úrade vlády SR.

9:58 Lídri strán pokračujú rokovaním na Úrade vlády

Na úrad už dorazil Andrej Danko aj Radoslav Procházka. Fico príde rovno z prezidentského paláca.

9:51 Chýba akákoľvek zmienka o prokuratúre

Heslá v programových prioritách vznikajúcej vlády v oblasti justície znejú v celku pekne, otázka bude, ako budú ďalej rozpracované a aký bude ich obsah a realizácia v praxi, povedala spolupracujúca advokátka VIA IURIS Eva Kováčechová. Kováčechovej na druhej strane v programových prioritách chýba akákoľvek zmienka o prokuratúre. Boj proti korupcii a potláčanie oligarchizácie spoločnosti sú prakticky nemožné, ak sa nepohne s prokuratúrou a nezmení sa riadenie a kontrola polície.

9:47 Súdna rada ponúka odborníkov

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková ponúka predstaviteľom politických strán vznikajúcej koalície, aby do procesu tvorby programového vyhlásenia vlády v časti súdnictva boli primeraným spôsobom zapojení aj zástupcovia rady ako najvyššieho ústavného orgánu sudcovskej legitimity.

9:36 Robert Fico u prezidenta

V týchto chvíľach predseda Smeru rokuje s Andrejom Kiskom.

Predseda strany Smer-SD a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

9:35 Experti pre Topky hodnotia vládu

Oslovili sme 3 politológov, aby sa pozreli na program, spoločné fungovanie a budúcnosť novej vlády.

9:33 Školstvo pre SNS je zlá správa

"Hrozí, že to dostane zase nacionalistický šmrnc," uviedol politológ Kusý s tým, že nevie, komu by školstvo mohlo pripadnúť. "Nemôže to pripadnúť Maďarom, lebo to je vzhľadom na slovenské povedomie neprijateľné. Takže zostala tam len SNS a Smer," povedal Kusý, ktorý očakával, že si tento rezort Smer ponechá.

9:30 Politológ hodnotí rozdelenie kresiel

Rozdelenie ministerstiev medzi Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť zodpovedá rozdeleniu síl a teda percentám, s ktorými idú strany do parlamentu, myslí si politológ Miroslav Kusý.

9:29 Hospodárstvo a investície pre Smer

Smeru pripadne aj rezort hospodárstva a funkcia podpredsedu vlády pre investície. Na tieto dva posty majú byť traja kandidáti Peter Pellegrini, Peter Žiga a Viktor Stromček.

9:24 Na ministerstvách bude krížová kontrola

Rodiaca sa vládna koalícia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť sa dnes dohodla na krížovej kontrole na ministerstvách. Znamená to, že jedna zo strán nominuje na rezort ministra a iná štátneho tajomníka.

9:15 Robert Fico mieri za prezidentom

Prezident Andrej Kiska dnes o 9.15 prijme Roberta Fica, aby spolu hovorili o novej vláde.

Predseda strany Smer-SD a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

9:10 Predbežné rozdelenie vládnych postov

Premiér: Robert Fico (Smer)

Predseda parlamentu: Andrej Danko (SNS)

Minister financií: Peter Kažimír (Smer)

Minister práce: Ján Richter (Smer)

Minister vnútra: Robert Kaliňák (Smer)

Minister kultúry: Ján Podmanický (Smer)

Minister zahraničných vecí: Miroslav Lajčák (Smer)

Minister hospodárstva: Zatiaľ neznámy (Smer)

Minister zdravotníctva: Zatiaľ neznámy (Smer)

Minister školstva: Zatiaľ neznámy (SNS)

Minister pôdohospodárstva: Zatiaľ neznámy (SNS)

Minister obrany: Zatiaľ neznámy (SNS)

Minister spravodlivosti: Lucia Žitňanská (Most)

Minister životného prostredia: Lászlo Solymos (Most)

Minister dopravy: Zatiaľ neznámy (#Sieť)

Viac o téme: VládaKoalíciaSmerSNSMostVoľby 2016#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu