Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EU a Albánsko sa dohodli na kontrole migrácie: Posilnia hraničnú a pobrežnú kontrolu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Lisa Hoffmann/Sea-Watch via AP)

BRUSEL - Európska únia a Albánsko podpísali v pondelok v Tirane návrh dohody o operačnej spolupráci medzi Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž a albánskymi orgánmi, ktorá má zabezpečiť lepšie kontrolovanie tokov nelegálnej migrácie.

Dohodu v mene EÚ podpísal eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos, za albánsku vládu minister vnútra Fatmir Xhafaj. Dohoda po nadobudnutí platnosti umožní agentúre EÚ poskytnúť pomoc v oblasti riadenia vonkajších hraníc a v prípade náhlej zmeny migračných tokov tiež umožní - po dohode s albánskymi orgánmi - rýchle rozmiestnenie jej jednotiek na albánskom území v častiach, ktoré susedia s EÚ.

Avramopulos zdôraznil, že dohoda s Albánskom bude slúžiť ako vzor pre ďalšie podobné dohody, ktoré EÚ chystá na západnom Balkáne. Únia je vo fáze rokovaní so Srbskom a Macedónskom, pričom dúfa, že sa obe série rokovaní rýchlo uzavrú a povedú k dohode o operačnej spolupráci.

Posilnená operačná spolupráca medzi prioritnými tretími krajinami a Európskou agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž podľa stanoviska eurokomisie prispeje k lepšiemu riadeniu nelegálnej migrácie, posilní bezpečnosť na vonkajších hraniciach EÚ a schopnosť agentúry konať v bezprostrednom susedstve Únie. Dohodu s Albánskom ešte musia schváliť ministri členských štátov EÚ. Podpísaná bude až po tom, ako obe strany dokončia potrebné právne postupy.

Viac o téme: UtečenciMigrantiMigráciaKontrola Európska úniaPorežná stráž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu