Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

EÚ vyčlení desiatky miliónov eur: Pôjdu na pomoc líbyjskej stráži, cieľom je zastavenie migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia poskytne 46 miliónov eur na pomoc pre líbyjských pohraničníkov a príslušníkov pobrežnej stráže. Vyčlenený balík je súčasťou širších opatrení na zastavenie veľkého množstva migrantov odchádzajúcich z pobrežia tejto krajiny smerom do Európy. Informovala o tom agentúra AP.

Implementáciu tohto dnes ohláseného programu bude realizovať Taliansko, kde svoju púť končí najviac migrantov, ktorí sa vydávajú na plavbu cez Stredozemné more z pobrežia Líbye. Jeho súčasťou bude poskytovanie vybavenia a výcviku líbyjským pohraničníkom a príslušníkom pobrežnej stráže.

Ako povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, EÚ pracuje na ukončení politickej krízy v Líbyi a súčasne poskytuje pomoc tamojším orgánom, aby boli schopné čeliť migračným tokom a zachraňovať migrantov, zaisťovať rešpektovanie ich ľudských práv a bojovať proti pašerákom.

Talianska vláda vyšle k brehom Líbye vojenské lode

Talianska vláda v piatok schválila vyslanie vojenských lodí k brehom Líbye, aby pomohla tamojším pobrežným hliadkam bojovať proti pašovaniu migrantov. Premiér Paolo Gentiloni v piatok uviedol, že toto opatrenie, odsúhlasené na žiadosť líbyjskej vlády, predstavuje "významný príspevok k posilneniu líbyjskej suverenity. Nie je to operácia, ktorú by sme podnikali proti suverenite Líbye".

Detaily operácie zverejnené neboli, avšak Gentiloni poznamenal, že Taliansko nevyšle k africkej krajine "veľkú flotilu alebo letky". Operáciu posúdia budúci týždeň parlamentné komisie a vláda dúfa, že získa rozsiahlu parlamentnú podporu. Opatrenie je súčasťou boja proti pašovaniu migrantov, v rámci ktorého sa státisíce z nich dostávajú do Talianska.

 

Viac o téme: MigrantiLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu