Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Migrant (10) si za svoje kresby vyslúžil prezývku malý Picasso: Obdivuhodné diela na VIDEU

Farhád Núrí
Farhád Núrí (Zdroj: YouTube)

BELEHRAD - Desaťročný migrant z Afganistanu, ktorý si za svoje kresby a fotografie vyslúžil v Srbsku prezývku "malý Picasso", vystavoval v stredu v Belehrade prvýkrát svoje diela, pričom využil túto príležitosť na zbierku pre istého srbského chlapca v núdzi.

Obrázky Farháda Núrího predstavili verejnosti v záhrade jednej z belehradských kaviarní, a to vďaka podpore zo strany humanitárnych organizácií, ale aj srbskej vlády. Vernisáž bola zároveň charitatívnym podujatím s cieľom pomôcť mladému Srbovi, zotavujúcemu sa po chirurgickom odstránení nádoru na mozgu.

Medzi vystavenými dielami sú kresby zobrazujúce Salvádora Dalího, Harryho Pottera, či samotného Pabla Picassa. Medzi Núrího fotografiami zase prevažujú výjavy z Belehradu, kde autor a jeho príbuzní posledných osem mesiacov žijú v preplnenom tábore pre migrantov.

Núrího rodina patrí medzi tisíce migrantov, ktorí na ceste do krajín Európskej únie uviazli v Srbsku, keď došlo k uzavretiu hraníc na tzv. balkánskej trase. Predstaviteľ srbského vládneho úradu pre utečencov Ivan Miškovič na dnešnom otvorení výstavy povedal, že deti tvoria približne 40 percent zo 4500 migrantov nachádzajúcich sa v súčasnosti v Srbsku.

Viac o téme: KresbaUtečenecMigrantPicassoFarhád Núrí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu