Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Uzavretie balkánskej trasy nepomohlo: V Srbsku uviazlo okolo 10-tisíc migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BELEHRAD - Napriek uzavretiu tzv. balkánskej migračnej trasy prichádzajú do Srbska prakticky denne ďalší utečenci a ich celkový počet dosahuje v súčasnosti až do 10.000 osôb. Informovalo o tom dnes Centrum pre azylovú pomoc v Belehrade.

Iba necelá polovica spomínaného množstva migrantov (asi 4600 ľudí) je umiestnená v medzičasom preplnených záchytných centrách, varovala táto mimovládna organizácia. Len pred niekoľkými dňami srbské úrady oznámili, že na území krajiny sa nachádza 7400 migrantov, pripomenula agentúra APA. Väčšina z nich čaká v Srbsku na možnosť cestovať ďalej do Chorvátska alebo Maďarska.

Od začiatku tohto roka deklarovalo takmer 9000 utečencov svoj zámer požiadať v Srbsku o azyl, skutočne tak však podľa šéfa spomínaného centra Radoša Djuroviča urobilo iba 540 ľudí. Djurovič na tlačovej konferencii kritizoval pomalosť azylového konania, keďže Srbsko tento rok udelilo azyl zatiaľ iba 24 osobám. Srbsko posilnilo od leta kontroly na hraniciach s Bulharskom i Macedónskom.

V Stredozemnom mori zachránili viac ako 1000 migrantov

 

Viac ako 1000 utečencov zachránili dnes príslušníci talianskej pobrežnej stráže z plavidiel v Stredozemnom mori a prepravili ich do Palerma na stredomorskom ostrove Sicília. Pri akciách našli súčasne aj telá desiatich zosnulých migrantov, informovali tlačové agentúry ANSA a DPA.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zomrelo v tomto roku pri pokuse dostať sa do Európy cez Stredozemné more viac ako 4200 ľudí, teda viac ako v uplynulom roku. Po prevrátení sa viacerých plavidiel v uplynulom týždni pri pobreží Líbye je nezvestných takmer 240 ľudí.

Viac o téme: MigrantiSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu