Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opica rozpútala peklo: Tvrdé boje medzi dvomi znepriatelenými kmeňmi, 21 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

TRIPOLIS - Zrejme incident s drzou opicou vyvolal na juhu Líbye nové tvrdé boje medzi dvomi znepriatelenými kmeňmi. Konflikt v meste Sabha, ktorý trvá už štyri dni, si doteraz vyžiadal najmenej 21 mŕtvych a sto zranených. O udalosti dnes informovali agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na zdravotnícke úrady a obyvateľov.

Podľa tvrdenia obyvateľov sa intenzívne boje rozhoreli potom, čo opica jedného obchodníka zaútočila na skupinu žiačok, ktoré prechádzali okolo, a jednej z nich strhla šatku. Udalosť prinútila muža zo znepriateleného kmeňa, ku ktorému napadnutá patrí, ku krvavej odvete, pri ktorej zabili opicu a troch členov obchodníkova kmeňa.
 
"Konflikt sa počas druhého a tretieho dňa vystupňoval a strany do neho nasadili aj tanky, mínomety a ďalšie ťažké zbrane," citoval Reuters nemenovaného obyvateľa. "Sporadicky sa ešte stále ozýva streľba a v oblastiach bojov sa život prakticky zastavil," dodal tento zdroj.
Ten zvuk vám bude píliť uši: Neuveríte, ako tvrdohlavý môže byť husky
Predstavitelia miestnych úradov ale podľa AFP túto verziu príčiny konfliktu oficiálne nepotvrdili. Obmedzujú sa poukazom na dlhoročné nepriateľstvo oboch kmeňov. Región okolo mesta Sabha rovnako ako ďalšie časti Líbye opakovane sužujú ozbrojené konflikty od povstania, ktoré pred štyrmi rokmi zvrhlo diktátora Muammara Kaddáfího.
Viac o téme: OpicaLíbyaSabha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu