Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Vzbura migrantov v Bulharsku: Na mieste zasahujú policajné tímy

Vzbura v Charmanli.
Vzbura v Charmanli. (Zdroj: YouTube/NEPSTER)

CHARMANLI - V prijímacom tábore v meste Charmanli na juhu Bulharska asi 30 kilometrov od tureckých hraníc sa dnes opäť vzbúrili migranti. Podľa médií sa dožadujú voľného odchodu do Srbska. Na mieste sú pripravené silné policajné tímy.

Agentúra BGNES informovala, že rebélia vznikla spontánne, keď nespokojní migranti ubytovaní v objekte tábora zapálili pneumatiky a začali hádzať kamene na policajtov. Rozvášnení ľudia sa následne pustili do rabovania novej budovy, z ktorej vynášajú všetky veci, stoly, stoličky i lehátka, a pália ich. Na miesto prišli policajné posily a pripravené sú aj vodné delá.

Server Novini.bg napísal, že stovky migrantov sa v Charmanli vzbúrili kvôli nariadeniu, že nesmú opúšťať tábor. Bulharské úrady toto opatrenie zaviedli v minulých dňoch s dôrazom na to, že sa medzi obyvateľmi objektu vyskytli infekčné ochorenia. Podobná vzbura sa v Charmanli odohrala už pred mesiacom. Zasiahnuť a upokojiť situáciu vtedy do tábora prišli posily zo Svilendgradu, Dimitrovgrad a tiež z Kardžali.
 
Od marcového uzavretia takzvanej balkánskej migračnej cesty, vedúcej z Grécka cez Macedónsko a Srbsko, čelí Bulharsko zvýšenému počtu utečencov, ktorí cez jeho územie ilegálne smerujú do západnej Európy. Kvôli migračnej vlne bulharská armáda tiež postavila plot na hraniciach s Tureckom.
 
Sofia tiež požiadala Európsku komisiu o pomoc pri ochrane svojich hraníc poskytnutím policajtov, špeciálnych vozidiel a tiež sledovacích zariadení. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zájdi Raad Husajn v auguste obvinil Bulharsko zo systematického porušovania ľudských práv kriminalizováním migrantov. Okrem iného poukázal na sťažnosti, ktoré sa týkajú zatláčania migrantov späť do susedných krajín alebo fyzického násilia a okrádania, ktorého sa na migrantoch údajne dopúšťajú príslušníci bulharských bezpečnostných zložiek.
Viac o téme: VzburaMigrantiBulharskoCharmanli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu