Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Migrantom zrejme praskli nervy, na Lesbose začali vyčíňať: Podpálili kancelárie azylových úradníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Desiatky obyvateľov utečeneckého tábora na ostrove Lesbos vo východnej oblasti Egejského mora dnes zapálili a poškodili provizórne kancelárie, kde sa vybavujú žiadosti o azyl. Migrantov rozhnevali prieťahy v azylovom konaní, informovala agentúra AP.

Pri výtržnostiach v tábore Moria nikoho nezranili. Migranti však vážne poškodili unimobunky, kde pracujú azyloví úradníci. Približne 70 migrantov, najmä z Pakistanu a Bangladéša, hádzali kamene na unimobunky a následne ich podpálili. Poriadková polícia zatkla 22 osôb podozrivých z výtržníctva. 

V Grécku uviazlo po zatvorení tzv. balkánskej trasy viac než 60.000 migrantov, ktorí dúfajú, že sa im jedného dňa podarí dostať do iných krajín Európskej únie. Na ostrovoch vo východnej časti Egejského mora ich čaká približne 15.000.

Slovinsko sa chystá na ďalšiu vlnu migrácie, posilňuje kontroly na hraniciach

Slovinsko posilňuje kontroly na svojich hraniciach, čím sa chce pripraviť na ďalšiu možnú vlnu migrantov prichádzajúcich do Európy. Povedal to dnes podľa agentúry AP slovinský premiér Miro Cerar počas svojej návštevy v Srbsku.

Cerar uviedol, že stúpajúci počet migrantov snažiacich sa dostať do niektorej z krajín Európskej únie, je stále "reálnou možnosťou a musíme byť na tento scenár pripravení". Migrácia by sa podľa neho mohla opäť zvýšiť v prípade, že dôjde k stagnácií dohody, ktorú v tejto oblasti dosiahla EÚ s Tureckom. K obnoveniu migračnej vlny by - ako uviedol - mohlo prísť aj vtedy, ak členské krajiny Únie nebudú v tejto veci presadzovať jednotnú politiku. 

"Európa musí ostať otvorenou a ľudskou pre osoby, ktoré utekajú pred závažným porušovaním ľudských práv... zároveň však musíme brániť v nezákonnej migrácii," dodal Cerar. 

Viac o téme: PožiarUtečenciMigrantiLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu