Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Migranti opäť spôsobili poriadny rozruch: V Grécku však ich počet výrazne klesá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Okresný súd v juhomaďarskom Segedíne vyniesol uplynulý týždeň 41 rozsudkov v prípade trestných činov zakázaného prekročenia štátnych hraníc, informovala dnes agentúru MTI hovorkyňa segedínskeho tribunálu Erika Juhászová-Prágaiová.

Podľa jej slov každého odsúdeného vykázal súd na jeden rok z Maďarska. Väčšina odsúdených boli Afganci a Pakistanci. Na územie Maďarska sa dostali cez poškodené úseky hraničných zábran.

Odsúdení, ale aj ich obhajcovia vzali na vedomie verdikty, ktoré nadobudli právoplatnosť. Cudzinci ani nežiadali písomný preklad rozsudku do svojej rodnej reči.

Španieli zadržali 44 afrických migrantov

Štyridsaťštyri migrantov zo subsaharských afrických krajín, ktorí sa vydali loďou zo západnej Afriky do Španielska, zachránila v nedeľu španielska námorná služba pri pobreží Západnej Sahary, približne 200 kilometrov južne od Kanárskych ostrovov. Dve ženy a 42 mužov podľa jej dnešného vyjadrenia dopravila do tamojšieho prístavu Arguineguín.

Námorná záchranná služba uviedla, že po lodi začala pátrať na základe varovného telefonátu z istej mimovládnej organizácie. Zadržaní migranti boli údajne v dobrom zdravotnom stave.

Tisíce migrantov sa každý rok pokúšajú dostať ilegálne do Španielska nebezpečnými cestami po mori či už zo západnej Afriky alebo cez Stredozemné more.

Počet utečencov v Grécku klesá

Počty nelegálnych migrantov prichádzajúcich z Turecka do Grécka zostávali na nízkej úrovni aj v posledných dňoch. Podľa údajov príslušného gréckeho štábu, ktoré prevzala dnes agentúra DPA, sa priplavilo na grécke ostrovy od piatka len 138 osôb.

Ešte v marci podľa DPA dosahoval denný priemer na tejto trase takmer 900 migrantov, zatiaľ čo vo februári zaznamenané počty prekračovali dvojtisícovú hranicu. Prílev migrantov na grécke ostrovy poľavil po 20. marci, keď vstúpila do platnosti dohoda medzi EÚ a Tureckom o navracaní nelegálnych migrantov. Denným priemerom v apríli bolo 115 osôb.

"Turecko tento pakt vo všeobecnosti dodržiava," potvrdil dnes DPA nemenovaný dôstojník gréckej pobrežnej stráže. Agentúra dodáva, že na základe marcovej dohody bolo doteraz poslaných naspäť do Turecka necelých 400 migrantov.

Viac o téme: MigrantiŠpanielskoGréckoMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu