Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prahu zaplavili extrémistické nápisy a odkazy pre utečencov: FOTO vyčíňania vandalov

Zobraziť galériu (4)

PRAHA - Na niekoľkých miestach Prahy sa v noci objavili nápisy pravdepodobne s neonacistickou symbolikou. Podľa spravodajského serveru Echo24 boli terčom útoku sprejerov podniky bojujúce proti nenávisti v spoločnosti. Pražská polícia už prešetruje štyri takéto prípady, povedal policajný hovorca Tomáš Hulan. Obsah nápisov budú podľa neho skúmať odborníci na extrémizmus.

Oznámenie o posprejovaných múroch prichádzali na políciu postupne. "Spočiatku sme sa venovali lokalite Jiřího z Poděbrad. Neskôr sme prijali oznámenie o tej istej situácii v uliciach Francúzska a Vinohradská. Momentálne sa venujeme podobnej situácii v hale metra Karlovo námestie," spresnil policajný hovorca Hulan. Podľa neho išlo okrem nápisov na budovách aj o vylepené plagáty.

Podľa serveru Echo24 vandali poškodili kaviareň propagujúcu multikulturalizmus a predajňu spodnej bielizne, ktorá sa tiež snaží bojovať za spoločnosť bez predsudkov. Kaviareň páchatelia postriekali červenou farbou a pomaľovali symbolmi spájanými s extrémnou pravicou. "V blízkosti kaviarne sa tiež objavili samolepky s nápisom 'Anti-antifa', ktoré sú obľúbené medzi krajne pravicovými radikálmi," napísalo Echo. Na stene vestibulu metra Karlovo námestie sa podľa médií objavili nápisy "Antifa bude pykať" a "Utečenci ťahajte."

Prahu zaplavili extrémistické nápisy
Zobraziť galériu (4)

K podnikom posprejovaným červenou a čiernou farbou patrí tiež Vršovická kaviareň Café V lese. Jej majiteľ Ondřej Kobza dnes ČTK povedal, že na pondelkové popoludnie pripravuje symbolické čistenie nápisov. Pozvanie na túto akciu podľa Kobza prijala pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Prahu zaplavili extrémistické nápisy
Zobraziť galériu (4)

Nápisy už polícia zdokumentovala. "V tejto chvíli môžeme polemizovať o podozrení z trestného činu sprejerstva," povedal Hulan ČTK. Obsah nápisov ale podľa neho ešte len budú vyhodnocovať policajní odborníci na extrémizmus. "Tí musia jednoznačne povedať, či došlo k naplneniu niektorého ďalšieho tresteného činu, napríklad rasovo motivovaného alebo usmerňujúceho k násiliu," uviedol policajný hovorca.

Prahu zaplavili extrémistické nápisy
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: ExtrémizmusPrahaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu