Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyše 20 migrantov v Čechách poputovalo do zariadenia: Zvyšných preveruje polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Dvadsaťjeden z 26 ilegálnych migrantov, ktorých česká polícia zadržala vo štvrtok pri Domažliciach, previezli do detenčného zariadenia v Bělej-Jezovej v okrese Mladá Boleslav v Stredočeskom kraji.

Ostávajúcu päticu naďalej preveruje cudzinecká polícia v Plzni. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu cudzineckej polície Kateřinu Rendlovú. Podľa jej slov porovnanie odtlačkov prstov so záznamami v policajných databázach ukázalo, že všetci zadržaní sú už registrovaní v inej členskej krajine Európskej únie, konkrétne v Maďarsku a v Bulharsku, a ide teda o tzv. dublinské prípady. To sa ešte zatiaľ preveruje u ostávajúcej pätice.

Hovorkyňa prezradila, že kým 15 zo zadržaných malo platné cestovné pasy Afganistanu, zvyšní tvrdili, že nimi nedisponujú. O dvoch z nich však následne pri výsluchoch za účasti tlmočníka vysvitlo, že sú občanmi Pakistanu. Skutočnosti nezodpovedalo ani tvrdenie dvoch zo zadržaných, že patria medzi mladistvých. Skupinu tvorili dve rodiny, 14-členná s košatým príbuzenstvom a sedemčlenná, ako aj päť mužov. 

Minister vnútra ČR Milan Chovanec vo štvrtok pre denník Právo potvrdil, že zadržaných bolo 26 migrantov z Afganistanu, medzi ktorými bolo aj 11 detí. Súčasne ocenil prácu policajtov a avizoval, že sa so zadržanými bude postupovať v zmysle platných zákonov. 
Viac ako dva tucty ilegálnych migrantov objavili policajti pri kontrole dodávky typu Peugeot Boxer bielej farby s bulharským evidenčným číslom v obci Poběžovice v okrese Domažlice. Tiesnili sa v nákladovom priestore vozidla. 

Vodič aj spolujazdec však policajtom ušli a polícia po nich naďalej pátra. 
Od júna 2015, keď začali na území ČR platiť sprísnené opatrenia v súvislosti s migračnou krízou, polícia zadržala do 19. apríla tohto roka 3437 ľudí. V troch detenčných zariadeniach pre utečencov je podľa štatistík ministerstva vnútra 95 ľudí. 

Viac o téme: MigrantiČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu