Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Merkelová s kolegami mieri do Turecka: Kvôli dohode pricestujú do epicentra krízy

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Poprední predstavitelia Európskej únie navštívia spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou budúci týždeň Turecko v súvislosti s dohodou EÚ a Ankary o zastavení prílevu migrantov. Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk a podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pocestujú v sobotu 23. apríla do tureckého mesta Gaziantep, oznámila dnes Tuskova kancelária.

Gaziantep leží v južnom Turecku neďaleko hraníc so Sýriou; v meste našlo útočisko mnoho utečencov, píše agentúra DPA. Utečenecké tábory zriadené tureckými úradmi sa nachádzajú popri hranici, aj keď v nich žije len asi 12 percent zo sýrskych utečencov. 

Dohoda EÚ a Turecka dosiahnutá 18. marca má za cieľ zastaviť prílev utečencov, v rámci ktorého vlani do Európy dorazil viac než milión ľudí. Väčšina z nich prišla cez Turecko a Grécko a potom smerovala do bohatších európskych krajín, najmä Nemecka. Na základe tejto dohody majú byť do Turecka vrátení všetci migranti a azylanti, ktorí sa od 20. marca dostali na grécke ostrovy. EÚ prisľúbila priame prevzatie jedného sýrskeho utečenca z Turecka výmenou za každého vrátaného Sýrčana, ktorého krajina prijme späť. 

Viac o téme: Angela MerkelováTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu