Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Takýto deň nezažilo Rakúsko už poriadne dlho: Dnes sem nedorazili žiadni migranti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SPEILFELD - Na hlavný hraničný priechod Rakúska so Slovinskom, v obci Spielfeld, neprišli dnes žiadni migranti - túto situáciu podľa polície spôsobilo zlé počasie nad Egejským morom. Viedeň zároveň práve dnes zavádza plán, podľa ktorého obmedzuje počet uchádzačov o azyl, prichádzajúcich na rakúske územie, pripomína agentúra AP.

Viedeň tento týždeň oznámila, že na južných hraničných priechodoch povolí od dneška vstup denne najviac 80 ľuďom žiadajúcim o azyl v Rakúsku. Viedeň vyhlásila, že tento plán zavedie do praxe aj napriek tvrdeniam, že je protizákonný.

Policajný hovorca Fritz Grundnig informoval, že na hraničnom priechode v Spielfelde dnes neočakávajú žiadnych utečencov. Hovorca dodal, že dôvod nie je celkom jasný, ale "predpokladáme, že nad Egejským morom je už niekoľko dní problematické počasie".

V susednom Nemecku hovorca ministra vnútra Tobias Plate povedal, že Berlín vníma rakúsky plán na kvóty "s určitou nedôverčivosťou".

Rakúsko plánuje zavedené denné kvóty na migrantov v budúcnosti ešte sprísniť

Rakúska vláda, ktorá svojím rozhodnutím výrazne obmedziť denný prílev azylantov na svojich južných hraniciach so Slovinskom vyvolala nevôľu vo viacerých členských štátoch EÚ, dnes uviedla, že je s týmto opatrením spokojná a zavedené denné kvóty chce v budúcnosti ešte sprísniť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Viedeň tento týždeň oznámila, že na južných hraničných priechodoch povolí od dneška vstup najviac 80 ľuďom žiadajúcim o azyl v Rakúsku denne. Okrem týchto osôb bude Rakúsko na svoje územie vpúšťať ďalších maximálne 3200 migrantov mieriacich do ďalších krajín.

Podľa rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej je však denná kvóta 80 žiadostí trvalo neudržateľná. Jej ďalšie zníženie bude štruktúrované a koordinované so susednými štátmi, citovala ju agentúra APA.

Rakúsko-slovinské hranice budú vo všeobecnosti otvorené od soboty od 06.00 h do 22.00 h. Ak sa kvóta dosiahne, musia žiadatelia o azyl počkať na slovinskej strane do šiestej hodiny ráno nasledujúceho dňa.

Pobúrenie nad týmto opatrením vyjadril vo štvrtok predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Odsúdil ho tiež komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Ten uviedol, že rozhodnutie Rakúska zaviesť denné limity na prijímanie žiadostí o azyl je "nekompatibilné" s medzinárodným právom a nezlučiteľné s jeho povinnosťami.

Rakúsko, ktoré je pre státisíce migrantov smerujúcich do Nemecka poslednou zástavkou na ich ceste cez Európu, je však o svojom rozhodnutí pevne presvedčené a tamojšia ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová ohlásila, že avizované denné obmedzenia začali platiť od dnešného rána. "Som s naším rozhodnutím veľmi spokojná a budeme sa ho držať," povedala Miklová-Leitnerová. "V budúcnosti budeme musieť tieto denné limity ešte znížiť," dodala. 

O štatút utečenca v Rakúsku požiadalo v tomto roku okolo 11.000 osôb, teda priemerne asi 200 denne. Zavedením nového denného limitu by sa krajine malo podariť neprekročiť tohoročné maximum 37.500 prijatých azylantov, čo je o vyše polovicu menej ako vlaňajších približne 90.000.

De Maiziere varoval európske štáty, aby nepresúvali záťaž utečencov na Nemecko

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere varoval dnes štáty Európskej únie, aby nezavádzali vlastné opatrenia proti prílevu migrantov, ktoré by zaťažili Nemecko. Minister zároveň varoval, že jeho vláda by v takom prípade podnikla kroky.

Nemecko - najväčšia a najdynamickejšia ekonomika EÚ - prijalo vlani 1,1 milióna migrantov, teda väčšinu tých, čo prišli na územie únie. V Nemecku narastá napätie, pretože regionálne úrady s čoraz väčšími ťažkosťami zvládajú prúd nových príchodzích, ako dnes napísala agentúra DPA. 
"Budeme naďalej presadzovať celoeurópsky spôsob riešenia utečeneckej krízy, lebo práve ten vyzerá sľubne a práve ten môže byť úspešný v znížení počtu utečencov," uviedol de Maiziere v nemeckej dolnej komore parlamentu Bundestag. 

"Ak sa však niektoré krajiny pokúsia jednostranne presunúť kolektívny problém na chrbát Nemecka, bude to neprijateľné a z našej strany to nezostane bez dlhodobých následkov," upozornil. 

De Maiziere uviedol, že Nemecko bude "prísnejšie posudzovať" prílev migrantov, ktorí pri príchode tvrdia, že potrebujú ochranu pred vojnou či prenasledovaním, ale v skutočnosti prichádzajú z iných dôvodov - alebo ktorí predlžujú svoj pobyt v Nemecku rôznymi trikmi a nepravdivými vyhláseniami. 

Minister vnútra takisto uviedol, že je v záujme Nemecka čo najdlhšie zachovať schengenskú zónu EÚ, kde sa cestuje bez pasov a hraničných kontrol. 

Dnes zverejnený prieskum verejnej mienky televízie ZDF však ukázal, že 58 percent Nemcov si želá zavedenie hraničných kontrol, ktoré by zabránili vstupu migrantov - napriek tomu, že by to znepríjemnilo cestovanie alebo prepravu tovaru po Európe. 

Prieskum s názvom Politbarometer pre ZDF tiež ukázal, že vyše tretina Nemcov je proti hraničným kontrolám. 

Silnejú aj obavy zo zaradenia sa migrantov do nemeckej spoločnosti. Podľa prieskumu vyše polovica Nemcov pochybuje, že je to možné. 

Viac než polovica Nemcov si myslí, že Nemecko počty prichádzajúcich migrantov nezvládne. Vláda očakáva tento rok príchod ďalších státisícov. 

Viac o téme: RakúskoSpielfeld
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu