Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Afganským utečencom zamietli v Nemecku azyl: Naložili ich do lietadla a poslali domov!

(Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecké úrady vyslali dnes lietadlo so 125 afganskými utečencami so zamietnutými žiadosťami o azyl. Informuje o tom agentúra DPA s tým, že charterový stroj s vrátenými Afgancami medzičasom pristál v Kábule.

Na palube lietadla sa podľa oznámenia nemeckého ministerstva vnútra viezli ľudia so zamietnutými žiadosťami o azyl, ktorí "sú ochotní" dobrovoľne sa vrátiť domov. Ich prevoz sa uskutočnil v spolupráci s afganskou vládou.

Tento krok je podľa DPA súčasťou širšej snahy nemeckej vlády zabrániť Afgancom usilujúcim sa o presídlenie do Nemecka. Iba v roku 2015 ich do tejto západoeurópskej krajiny pricestovalo podľa štatistík 154.000.

Minister vnútra Thomas de Maiziere vrátenie Afgancov odôvodnil tvrdením, že v Afganistane sa nachádzajú "bezpečné zóny", kde sa dá žiť normálny život. Počas svojej nedávnej návštevy v Kábule Maiziere intervenoval u afganskej vlády, aby na deportáciách afganských občanov z Nemecka spolupracovala.

Ministerstvo zahraničných vecí spustilo vlani v Afganistane televíznu kampaň zameranú na odradenie ľudí, ktorí veria v presídlenie do Európy. 

Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa začala aktívne zaoberať spôsobom, ako znížiť značný prílev migrantov do spolkovej republiky, do ktorej ich vlani prišlo 1,1 milióna. 

V rámci nedávno sprístupneného plánu na zníženie počtu prichádzajúcich migrantov už Nemecko medzi tzv. bezpečné krajiny zaradilo aj Alžírsko, Maroko a Tunisko. Na základe tohto kategorizovania nemajú osoby z týchto štátov v Nemecku právo na udelenie štatútu azylanta.

Viac o téme: NemeckoBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu