Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina nebude najbližších 25 rokov členom EÚ ani NATO, vyhlásil Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL HAAG - Ukrajina sa nestane členom Európskej únie alebo Severoatlantickej aliancie v období najbližších 20-25 rokov. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker to dnes povedal počas svojho prejavu na politicko-spoločenskom podujatí v holandskom Haagu.

Juncker v rámci príhovoru s názvom "Európska únia: zdroj stability v časoch krízy" pripomenul, že túžba mať užšie vzťahy s EÚ má pre Ukrajinu zásadný význam pri prekonávaní krízy, ktorá sa v tejto krajine začala koncom roka 2013, keď vypukli ľudové protesty na znak nesúhlasu s tým, že vtedajší režim odmietol uzatvoriť asociačnú dohodu s EÚ.

Asociačná dohoda sa medzitým stala skutočnosťou, je podpísaná a jej prvky sa zavádzajú do praxe. EÚ tiež spustila proces, ktorý povedie k odstráneniu vízovej povinnosti pre ukrajinských občanov. Najvyšší lídri Ukrajiny vyjadrili aj želanie vstúpiť do EÚ, čo však podľa Junckera nebude jednoduchý proces.

"Ukrajina sa určite nebude môcť stať členom EÚ, ale ani NATO, najbližších 20-25 rokov," upozornil šéf exekutívy EÚ. Jeho slová majú pre Holanďanov dôležitý význam, keďže ich v apríli čaká referendum o tom, či by Holandsko malo alebo nemalo odobriť dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej dohody.

Referendum v Holandsku bude mať iba odporúčací charakter a nebude záväzné pre vládu, podľa politických analytikov však jeho úspech, čiže odmietnutie zbližovania medzi EÚ a Ukrajinou, bude možné považovať zároveň za úspech Ruska.

Juncker dnes spresnil, že niektorí občania Holandska si mylne vysvetlili, že asociačná a obchodná dohoda medzi Bruselom a Kyjevom je prvý krok smerom k ukrajinskému členstvu v EÚ.

Viac o téme: NATOUkrajinaEurópska úniaJean Claude-Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu