Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Alexandru (†22) dobodali v ubytovni pre migrantov na smrť: Za jej smrťou je nedôslednosť úradov

Alexandra Mezherová Zobraziť galériu (4)
Alexandra Mezherová (Zdroj: Foto: Facebook)

ŠTOKHOLM - Švédska humanitárna pracovníčka Alexandra Mezherová bola v pondelok dobodaná v meste Mölndal v ubytovni pre neplnoletých utečencov, ktorí prišli do krajiny bez sprievodu rodičov. Kvôli podozreniu z vraždy ešte v ten istý deň zadržali mladého žiadateľa o azyl. Ako sa však včera ukázalo, tento "detský utečenec" môže byť dospelý a iba predstieral, že je "sirota".

Vo Freiburgu sa hromadne spojili kluby a diskotéky: Utečenci, máte zákaz vstupu!

V ubytovni neďaleko Göteborgu býva mládež od 14 do 17 rokov, ale Alexandrina matka Chimene je presvedčená, že tieto "siroty" častokrát klamali o svojom veku. Podľa nej sa jej dcéra starala o "veľkých silných chlapcov", ktorí boli v skutočnosti dospelými mužmi. Pár ich tam možno bolo mladších ako 18 rokov, ale zvyšok boli starší, mohli mať 23-24 rokov.

Vodu na mlyn dala matke včera večer aj švédska polícia, ktorá obvinila Youssafa Khaliifa Nuura, "15-ročného Somálčana" z vraždy a pokusu o vraždu, aj keď podľa MailOnline priznala, že nemusí poznať jeho pravú totožnosť.

Alexandra (pravo) na fotografii z roku 2012 so svojou kamarátkou zo strednej školy.
Zobraziť galériu (4)
Alexandra (pravo) na fotografii z roku 2012 so svojou kamarátkou zo strednej školy.  (Zdroj: SITA/AP)

"Hovorila, že sú tam dvaja zo Somálska, ale nikdy nespomenula žiadne problémy s nimi. Alexandra nikdy nepovedala, že sa tam bojí pracovať. Myslím, že ma chránila, nechcela ma vydesiť," prezradila matka zavraždenej absolventky psychológie, ktorú pár hodín pred nástupom do služby varoval jej priateľ z centra, že z kuchyne bol ukradnutý nôž, ale nikto to pravdepodobne nijako neriešil.

"Imigrácia zničila Švédsko, prichádza ich viac ako krajina môže prijať. Deti, ktoré sem prichádzajú, sú kriminálnici," vyjadrila sa matka štyroch detí, ktorá sama pred 25 rokmi odišla z Libanonu. Teraz sa rozhodla, že bude žalovať zodpovedné osoby v ubytovni, pretože škrty viedli k nedostatku personálu a zamestnanci tak museli častokrát pracovať sami bez dostatočnej ochrany, na čo boli inšpektormi upozornené aj orgány dohľadu. Podľa tamojšieho terapeuta však vedenie sťažnosti nepočúvalo a bolo len otázkou času, kedy sa stane niečo vážne.

Miesto, kde prišlo k tragédii
Zobraziť galériu (4)
Miesto, kde prišlo k tragédii  (Zdroj: SITA/AP)

Alexandru (†22) dobodali v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Patrick Sjogren, šéf spoločnosti HBV, ktorá prevádzkuje centrum, je bývalý vedúci podniku s vínom a tiež sa angažuje v internetovom pokri. "Riadime sa všetkými pravidlami. Je pravda, že som pracoval v iných oblastiach, ale to neznamená, že som menej vhodný na prácu s deťmi, utečencami bez sprievodu. Mali sme niekoľko indikácií od (inšpektorov), že to robíme správne," uviedol.

Viac o téme: VraždaAlexandra Mezherová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu