Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prílev utečencov stále pokračuje: Len za január prišlo do Európy toto obrovské číslo!

Utečenci stále prúdia do Európy
Utečenci stále prúdia do Európy (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Pri pokuse prejsť cez Stredozemné more prišlo v januári o život 368 ľudí, z ktorých takmer šestinu tvorili deti. Práve podiel detí medzi migrantmi vydávajúcimi sa na nebezpečnú cestu rastie, uviedla dnes Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

V správe o januárovej bilancii tiež informovala, že cez Egejské more prišlo minulý mesiac do Európy viac než 62.000 ľudí. Vyše 90 percent z nich pochádza zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Na tejto hlavnej trase migrantov zahynulo 272 ľudí. Príchod ďalších 5000 ľudí zaznamenali na trase z Líbye do Talianska. 

Hovorca IOM Joel Millman uviedol, že medzi mŕtvymi z januára je 60 detí mladších ako 18 rokov, čím sa počet detí, ktoré zahynuli pri pokuse preplaviť sa cez Stredozemné more za posledných päť mesiacov, zvýšil na 330. 

Millman novinárom v Ženeve podľa agentúry AP tiež povedal, že podiel neplnoletých cestujúcich bez sprievodu "nesmierne narástol". Minulý mesiac ich do Európy prišlo takmer 20.000, teda zhruba tretina z celkového počtu migrantov a utečencov. V roku 2015 tvorili medzi nimi približne jednu sedminu. 

Turecká tlačová agentúra Dogan medzitým informovala, že pri ďalšej nehode pri tureckom pobreží zahynulo dnes najmenej deväť migrantov vrátane dvoch detí. Ich čln sa potopil pri pobrežnom meste Seferihisar, ktoré sa nachádza neďaleko gréckeho ostrova Samos. Dvoch migrantov podľa správy zachránili a ďalším 11-tim sa podarilo dostať na pobrežie. 

Viac o téme: Medzinárodná organizácia pre migráciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu