Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Nemecku sa hovorí o tajnom pláne s Európou: Kompletné uzavretie hraníc!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Najhlasnejším zástancom pomoci utečencom v Nemecku je kancelárka Angela Merkelová, ktorá za to žne kritiku. Nemecké úrady koncom augusta prestali voči utečencom zo Sýrie uplatňovať spoločnú európsku azylovú politiku a prestali ich vracať do krajín, v ktorých prvý raz vstúpili na územie EÚ. Začiatkom novembra ale Nemecko oznámilo, že sýrskych utečencov začne opäť vracať. Aj napriek tomu Merkelová stále trvá na otvorených hraniciach, hoci podľa denníka Bild sa v spolkovej vláde šušká aj o úplne inej možnosti, o núdzovom pláne, ktorý obsahuje uzavretie hraníc.

Totálna zmena EÚ, tvrdá rana Slovákom: Chcú nás vykopnúť zo Schengenu, ozýva sa zo Západu

Bild vo svojom článku píše, že k núdzovému plánu by Nemecko malo pristúpiť, ak zlyhajú rokovania s Tureckom a európskymi partnermi a nedôjde k markantnému zníženiu počtu utečencov. V preklade by to znamenalo, že uzavretie nemeckých hraníc by viedlo ku koncu Schengenu, pretože k rozhodnutiu Nemecka by sa pridali aj ostatné krajiny EÚ.

Podľa núdzového plánu by sa vraj mali posielať späť od hraníc utečenci, ktorí prišli cez nejaký iný bezpečný štát, čo prakticky predstavuje všetky. Bild uviedol, že poslanci za Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) chcú na zjazde budúci týždeň prejednať prijatie opatrení, ak stroskotá uzavretie hraníc pre utečencov. Preberať sa má aj maximálny počet utečencov, pri ktorom sa hovorí o 400-tisícoch žiadateľov o azyl ročne. Na oficiálnom papieri sa však žiadne číslo zatiaľ neobjavilo.

Nie všetci Merkelovú milujú za jej prístup k migračnej kríze.
Zobraziť galériu (2)
Nie všetci Merkelovú milujú za jej prístup k migračnej kríze.  (Zdroj: SITA)

Do Nemecka prišlo už milión utečencov

Hranicu jedného milióna prekročil tri týždne pred koncom roka počet utečencov, ktorí tento rok prišli do Nemecka. Toľko žiadateľov o azyl bolo k 8. decembru zaevidovaných systémom prvej registrácie EASY a potom pridelených jednotlivým spolkovým krajinám. Za celý minulý rok nemecké úrady zaregistrovali 238.676 utečencov.

Len v novembri bolo v Nemecku novo zaregistrovaných viac ako 200.000 uchádzačov o azyl. Ich príliv tak podľa bavorskej ministerky sociálnych vecí Emilie Müllerovej predčí všetky prognózy. Spolková vláda tento rok pôvodne očakávala príchod približne 800.000 utečencov, ale niektorí politici už pred časom odhadovali, že bude prekonaná miliónová hranica.

Čas pre Grécko prichádza: Nechránia si hranice, nemajú v Schengene čo robiť, tvrdí Fico

Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière v pondelok podotkol, že pôvodne odhadovaný počet imigrantov bol prekročený "kvôli obzvlášť rastúcim číslam od polovice augusta". Odborníci sa podľa agentúry DPA sporia, aké presné sú čísla uvádzané systémom EASY. Niektorí experti tvrdia, že skutočné počty sú ešte vyššie, pretože kvôli preťaženosti úradov môže trvať týždne, než je utečenec registrovaný. Iní sa naopak domnievajú, že v skutočnosti je číslo nižšie, pretože sa stáva, že migranti sú registrovaní viackrát.

Nemecko je hlavnou cieľovou krajinou pre utečencov, ktorí teraz v nebývalom množstve prichádzajú do Európskej únie predovšetkým z Blízkeho východu a severnej Afriky.

Viac o téme: UtečenciAngela MerkelováSchengen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu