Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovinsko zvažuje sprísnenie ochrany hraníc: Opäť sa hovorí o plote

Migranti čakajú na slovinsko-rakúskych hraniciach Zobraziť galériu (3)
Migranti čakajú na slovinsko-rakúskych hraniciach (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA/VIEDEŇ - Na zastavenie rastúceho počtu utečencov prichádzajúcich do krajiny zvažuje Slovinsko sprísnenú ochranu svojich hraníc. Ak sa situácia v nadchádzajúcich dňoch výrazne nezmení, kontrolu posilní pravdepodobne s pomocou "technických bariér", uviedol premiér Miro Cerar v dnes zverejnenom rozhovore pre noviny Večer.

K možným opatreniam na ochranu hraníc patria plot, "ak to bude nevyhnutné", zvýšená prítomnosť polície alebo dokonca armády, píše agentúra DPA. Slovinsko je s dvoma miliónmi obyvateľov najmenším štátom na tzv. balkánskej trase migrantov, do krajiny denne prichádza v priemere okolo 7000 ľudí.

Slovinsko zvažuje sprísnenie ochrany
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"V najbližších desiatich dňoch by mohlo prísť až 100.000 utečencov. To nemôžeme zvládnuť," dodal Cerar s tým, že momentálne má vláda zodpovednosť v prvom rade voči vlastným občanom. Slovinsko od 17. októbra, od uzavretia maďarskej hranice s Chorvátskom, zaznamenalo príchod vyše 157.000 utečencov. V piatok ich do krajiny prišlo 5600, informovala agentúra STA s odvolaním sa na políciu.

Migranti čakajú na slovinsko-rakúskych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zo Slovinska smerujú utečenci do Rakúska, kam len v piatok dorazilo približne 6800 ľudí, oznámila dnes rakúska polícia. Väčšina z nich už medzičasom cestuje ďalej, do Nemecka, okrem iného mimoriadnymi vlakmi rakúskych železníc. Postupne však narastá aj počet žiadostí o azyl v Rakúsku, dodáva DPA.

Viac o téme: PlotSlovinskoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu