Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Merkelová totálne mení prístup k utečencom: Nemecko ich bude vracať tam, kde prišli do EÚ!

Angela Merkelová Zobraziť galériu (5)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko plánuje opätovne posielať sýrskych utečencov do prvej krajiny Európskej únie, na územie ktorej dorazili. Uviedlo to nemecké ministerstvo vnútra.

Hovorca ministerstva povedal, že Nemecko začalo znovu uplatňovať ustanovenia takzvaného dublinského nariadenia, v súlade s ktorým sa utečenci musia zaregistrovať v tej krajine Európskej únie, do ktorej dorazia najskôr. Tam zároveň môžu byť naspäť vrátení, a to z ktorejkoľvek ďalšej krajiny EÚ.  

"Nemecko sleduje cieľ vrátiť sa k riadnemu azylovému konaniu. K tomu patrí aj to, že sa stanoví, ktorý členský štát je pre vedenie azylového konania príslušný," uviedol hovorca ministerstva vnútra. Ministerstvo podľa neho už v októbri poverilo Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF), aby začal znova uplatňovať príslušné európske ustanovenia aj pre utečencov zo Sýrie. Presný termín hovorca neuviedol.

Merkelová totálne mení prístup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Výnimku v rámci tohto pravidla bude len mať Grécko. Hovorca dodal, že nariadenie "sa vzťahuje aj na sýrskych občanov, a to od 21. októbra", citovala hovorcu ministerstva agentúra DPA. Opätovné zavedenie dublinských pravidiel, upravujúcich posudzovanie žiadostí o azyl v krajinách EÚ, má podľa nemeckého rezortu vnútra prispieť k tomu, aby proces príchodu migrantov a azylové procedúry prebiehali náležitým a organizovaným spôsobom.   

Dublinské pravidlá: Áno či nie?

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v auguste tohto roku uplatňovanie dublinského nariadenia dočasne pozastavila. Stalo sa tak v situácii, keď do Nemecka prúdili desaťtisíce najmä sýrskych utečencov. Tí sa odvtedy mohli registrovať sa na území Nemecka aj napriek tomu, že sa tam dostali cez iné krajiny EÚ, mnohokrát cez Grécko.

Merkelová si týmto opatrením vyslúžila spŕšku kritiky dokonca aj od vlastnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a tiež od mnohých nemeckých občanov. Kritici tvrdili, že takýto krok len povzbudí migrantov, aby prichádzali v ešte hojnejších počtoch. 

Merkelová totálne mení prístup
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nemecko podľa oficiálnej prognózy očakáva v tomto roku príchod 800-tisíc utečencov, čo je štvornásobne viac ako v predošlom roku. Niektorí odborníci pritom odhadujú, že toto číslo by mohlo byť ešte vyššie a do krajiny by mohlo prísť až milión migrantov.

Ak sa Nemecko vráti k uplatňovaniu dublinskej dohody, znamenalo by to, že veľa utečencov prevezie do Grécka, Bulharska, Rumunska alebo Chorvátska. V prvej polovici roka, kedy boli pravidlá ešte oficiálne v platnosti, však krajina takto vrátila len 108 Sýrčanov. Nemecko sa najmä zdráhalo vracať utečencov do Grécka, kde je v dôsledku dlhovej krízy katastrofálna situácia v starostlivosti o utečencov.

Zámer konzervatívneho ministra vnútra Thomasa de Maizièra dnes kritizovali zástupcovia vládnej sociálnej demokracie. Podľa nich minister vopred neupozornil ostatných členov vlády na pripravovaný návrat k dublinskému systému a jeho postup vyvolá chaos pri riešení utečeneckej krízy v Nemecku.

Szijjártó: Dublinský systém je mŕtvy 

Dublinský systém je mŕtvy - až na niektoré výnimky totiž takmer nikto nedodržiava pravidlá tejto dohody týkajúce sa vstupu utečencov, a preto nie je opodstatnené aplikovať ani pravidlá týkajúce sa ich vracania, povedal dnes pre agentúru MTI maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf rezortu diplomacie týmito slovami reagoval na rozhodnutie Nemecka, ktoré oznámilo, že bude opäť aplikovať dublinské pravidlá, a to aj v prípade Sýrčanov, pričom ich bude vracať do členskej krajiny, v ktorej vstúpili na územie Európskej únie.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Ak sa niekto vydal zo Sýrie na cestu do Európy, tak je fyzicky nemožné, aby na územie EÚ vstúpil prvýkrát v Maďarsku. Preto nie je opodstatnené vracať ani jedného Sýrčana do Maďarska," argumentoval Szijjártó.

Maďarský minister zdôraznil, že tlak na úniu stúpol enormne po tom, čo sa nemeckí politici začali k otázke prisťahovalectva vyjadrovať nezodpovedne. "Mnohí migranti to chápali ako pozvánku," dodal.

Viac o téme: Angela MerkelováMigračná krízaDublinské pravidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu