Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Bruseli prebieha rokovanie lídrov EÚ a Balkánu o utečeneckej kríze

Rokovanie lídrov EÚ v Bruseli Zobraziť galériu (7)
Rokovanie lídrov EÚ v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Srbský premiér Aleksandar Vučič vyzval dnes na "komplexné riešenie" utečeneckej krízy krátko pred začiatkom summitu 11 lídrov štátov Európskej únie a Balkánu v Bruseli. Napísala to agentúra AP.

V Bruseli sa dnes na pozvanie predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera koná tzv. minisummit lídrov niektorých členských štátov EÚ a Balkánu. Témou ich rokovania je utečenecká kríza. Pozvánku na summit dostali Bulharsko, Grécko, Chorvátsko, Macedónsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Srbsko.

Angela Merkelová a Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (7)
Angela Merkelová a Alexis Tsipras  (Zdroj: SITA)

Vučič podľa vlastných slov očakáva "ťažké, nie príliš príjemné" rokovania, zároveň však vyjadril nádej na dosiahnutie "komplexného riešenia". Trval na tom, že Srbsko na nebojí vlastnej zodpovednosti a nebude "budovať múry". Dodal však, že jeho krajina nebude súhlasiť s tým, aby bola konečnou stanicou, pokým ostatné krajiny ležaice západnejšie uzatvoria svoje hranice.

Rokovanie lídrov EÚ v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Mimoriadne časy si vyžadujú mimoriadne opatrenia," povedala dnes v súvislosti s mimoriadne zvolaným summitom nemecká kancelárka Angela Merkelová. Európska únia bude pripravená v nasledujúcom týždni nasadiť 400 príslušníkov pohraničných stráží na pomoc krajinám západného Balkánu pri zvládaní prílevu migrantov, uvádza sa v návrhu vyhlásenia, prerokovávaného na dnešnom bruselskom summite.

Rokovanie lídrov EÚ v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Návrh spoločného záverečného vyhlásenia prizvaných politikov, ktorého znenie získala agentúra Reuters, počíta tiež so záväzkom, podľa ktorého sa EÚ pokúsi urýchliť vracanie späť do vlasti tých Afgancov, Iračanov a príslušníkov iných štátov, ktorým bude zamietnutá žiadosť o azyl. 

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (7)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA)

Od polovice septembra prešlo po uzatvorení Maďarských hraníc podľa policajných štatistík cez balkánske štáty takmer 250.000 ľudí. Ich tok sa podľa predpovedí nezastaví ani s príchodom studeného počasia.

Martin Schulz
Zobraziť galériu (7)
Martin Schulz  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Rokovanie BruselUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu