Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tisíce ľudí vytvorilo v Nemecku živú reťaz: Utečenci, vitajte!

Stovky ľudí dnes v Berlíne vytvorili živú reťaz na podprou utečencov Zobraziť galériu (7)
Stovky ľudí dnes v Berlíne vytvorili živú reťaz na podprou utečencov (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Živú reťaz vytvorilo dnes večer v Berlíne od 7000 do 8000 ľudí, ktorí so zapálenými sviečkami, zapaľovačmi či baterkami vyjadrili solidaritu utečencom a protestovali proti xenofóbii.

Mottom podujatia bolo "Utečenci sú srdečne vítaní - bez ohľadu na príčinu úteku". Duchovný z ekumenického centra v Berlíne, Peter Kranz, pre agentúru DPA vysvetlil, že "Berlín, Nemecko a svet môžu vidieť, že sme naďalej s utečencami". Pôvodným zámerom organizátorov bolo vytvoriť 30 kilometrov dlhú reťaz, čo by si však vyžiadalo účasť asi 25.000 ľudí. 

Stovky ľudí dnes v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Akcia, ktorú pripravilo alebo podporilo mnoho politických strán, spoločenských a odborových organizácií a hnutí, sa zaobišla bez incidentov. Nemecko v posledných týždňoch čelí obrovskému náporu migrantov, najmä zo Sýrie a Afganistanu. Odhaduje sa, že žiadosť o získanie štatútu utečenca v Nemecku by tento rok mohlo podať od 800.000 do 1,5 milióna ľudí.

Stovky ľudí dnes v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Mnoho miest v Nemecku preto zápasí s problémami, keďže pre prichádzajúcich nie je dostatok ubytovacích kapacít. Na ubytovne sa prispôsobujú staré priemyselné budovy, nepoužívané školy či športové centrá, čo však často naráža na nesúhlas miestneho obyvateľstva.

Stovky ľudí dnes v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

UNHCR varuje, že rozhodnutie Maďarska uzavrieť hranice prinesie ďalšie problémy 

Zástupca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Babar Baloch dnes upozornil, že rozhodnutie Maďarska uzatvoriť pre migrantov svoje štátne hranice zvyšuje utrpenie utečencov a môže viesť počas ich cesty k neúnosnému zväčšovaniu ich putujúcich skupín. Predstaviteľ OSN podľa agentúry AP konštatoval, že nová trasa cez Slovinsko migrantom výrazne predlžuje ich - už aj tak celé týždne trvajúcu - púť k hraniciam západnej Európy.

Baloch vypočítal, že odkedy Maďarsko o polnoci z piatka na sobotu uzatvorilo hranice, prišlo do Slovinska už okolo 4000 migrantov. A tisícky ďalších uviazli v priebehu dnešného dňa v Chorvátsku a Srbsku, kde čakajú, kedy sa pohnú ďalej. Baloch zároveň varoval, že "ak sa proces spomalí alebo húfy ľudí sa stanú príliš veľkými, budú stáť pred nami o to ťažšie úlohy".

Ostrú kritiku Maďarsku za uzatvorenie hraníc s Chorvátskom adresoval v sobotu Maďarsku aj predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič. Podľa neho si Chorvátsko v tejto otázke dobre rozumie so Slovinskom, pretože Slovinci sú prirodzení spojenci Chorvátska, a nie Maďari, ktorí "žijú v uzatvorenom svete a nevidia si za svoj plot". Krok Budapešti odsúdilo ešte v piatok i Nemecko.

Rakúsko zaregistrovalo na priechode so Slovinskom od večera 1000 utečencov 

Približne 1000 utečencov a iných migrantov registrovali v priebehu dnešného dňa a noci pri ich príchode na jeden z najdôležitejších hraničných priechodov Rakúska so Slovinskom, v obci Spielfeld v spolkovej krajine Štajersko. Informovala o tom agentúra AP na základe oznámenia štajerskej polície.

Okolo 500 z týchto osôb prišlo do Spielfeldu na krajnom rakúskom juhovýchode v časovom období od sobotného večera do dnešného rána, spresňuje rakúska tlačová agentúra APA. Väčšinu z prichádzajúcich odviezli potom autobusmi do miest Graz a Klagenfurt.

Prúd ľudí, ktorí v súčasnosti utekajú pred vojnou a biedou najmä z Blízkeho východu a Afriky a hľadajú útočisko v bohatších krajinách Európskej únie, bol v sobotu presmerovaný cez územie Slovinska, rozlohou malého štátu na juhu strednej Európy. Maďarsko totiž úderom polnoci z piatka na sobotu práve kvôli migrantskej kríze uzatvorilo svoje hranice s Chorvátskom.

Časť migrantov, ktorých do Slovinska poslalo Chorvátsko, je už v Rakúsku 

Časť migrantov, ktorí dnes vstúpili z Chorvátska na územie Slovinska, sa už dostala na hranice s Rakúskom, informovala dnes slovinská agentúra STA. Podľa STA rakúske úrady na hraničnom priechode Spielfeld už zaevidovali niekoľko desiatok migrantov, ktorých potom previezli do rakúskeho vnútrozemia.

Migranti zo Slovinska sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Slovinské úrady vybudovali v blízkosti hraníc s Rakúskom centrum pre utečencov, ktorí utekajú pred vojnami a biedou na Blízkom východe, Afrike a Ázii a chcú sa dostať do Nemecka alebo iných bohatých členských krajín EÚ. Do Slovinska začali migrantov presmerúvať chorvátske úrady po tom, ako Maďarsko v noci nadnes uzavrelo svoje hranice na voľný vstup pre migrantov, ktorí chcú ísť ďalej na Západ.

Migranti zo Slovinska sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Slovinský premiér Miro Cerar dnes vyhlásil, že slovinskej polícii pri zvládaní náporu migrantov pomôže aj armáda. Cerar sa tak vyjadril po tom, ako Maďarsko v noci nadnes uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom a migrantov presmerúva do Slovinska. "Vláda sa rozhodla zapojiť armádu, aby pomohla polícii," uviedol dnes Cerar na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila po zasadnutí národnej bezpečnostnej rady.

Migranti zo Slovinska sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Slovinský minister vnútra Boštjan Šefic dnes uviedol, že jeho krajina je schopná denne prijať maximálne 2500 utečencov. Chorvátske ministerstvo vnútra informovalo, že do dnešného popoludnia do Chorvátska dorazilo 5220 utečencov, ktorých potom vlakmi a autobusmi prepravili do Slovinska.

Viac o téme: Živá reťazNemeckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu