Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utečenci sú zúfalí, začali sa búriť a vyhrážať ohňom: Sedíme na sude s pušným prachom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN/HAMBURG - Utečenci v Nemecku sa dostali do patovej situácie. Zima sa blíži a nočné teploty nemilosrdne klesajú k nule. Napriek tomu mnohí z nich prespávajú iba v provizórnych stanoch a obávajú sa najhoršieho. Nervozita rastie, preto siahajú aj po impulzívnych riešeniach.

Utečenci v stanoch mrznú. Nemecko bombarduje dážď a ľudia prespávajúci v stanoch sa sťažujú na neustále mokré veci a nepohodu, pretože v stanoch dobre nefunguje vykurovanie. Sú teda odkázaní na milosť a nemilosť počasia. Dennodenne totiž bojujú s chladom.

Vášáryová opäť otvorila 13. komnatu: Babičky z dedín sa vážne boja, že ich utečenci znásilnia

„Podmienky v stanoch sú katastrofálne a neprijateľné,“ dosvedčila 35-ročná dobrovoľníčka z Hamburgu pre Welt.de. Všetko je vlhké a zem je bahnitá. Napriek vykurovaniu stanov je v tábore zima, pretože vlhkosť teplo veľmi rýchlo pohlcuje. „Niektorí sú v depresii, pretože sa cítia ako väzni,“ opísala situáciu. Deti plačú a veľa z nich v dôsledku prechladnutia ochorelo.

Utečenci sú zúfalí, začali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Nemohol som v noci v stane vydržať viac ako hodinu,“ zdôveril sa pre Handelsblatt.com 25-ročný Afganec Hussein, ktorý sa nachádza v hamburskom stanovom tábore už mesiac. V zle vykurovaných stanoch spí spolu s ďalšími 4000 ľuďmi s podobným osudom. Tisíce utečencov uviazli v núdzovom riešení, ale letné dni sú nenávratne preč. „Povedali nám, že s tým niečo budú robiť, ale nepovedali kedy,“ dodal Hussein.

Utečenci sú zúfalí, začali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa neoficiálneho prieskumu Die Welt prespáva v stanoch možno až vyše 40-tisíc utečencov. Niektoré mestá už naplnili svoje ubytovacie kapacity, a tak ostávajú tisíce utečencov vystavení napospas chladu. Nemožno vylúčiť ani to, že si mráz čoskoro vyžiada svoje obete na životoch.

Situácia v táboroch je napätá

Problémy vyústili do nervozity, ktorou je nasiaknutý aj vlhkých studený vzduch v tábore Jenfelder Moorpark. Atmosféra je kvôli nepriaznivým podmienkam zlá a medzi ľuďmi sa oveľa častejšie objavujú šarvátky. Situácia sa vyhrotila natoľko, že sa niektorí utečenci začali vyhrážať podpálením svojich stanov, uviedol hamburský Abendblatt.

 

Nálada bola kvôli chladu doslova výbušná. Medzi 3 300 ľuďmi v tábore sú tehotné ženy aj chorí. Jeden z migrantov teda v afekte zobral do rúk stoličku a vyhrážal sa riaditeľke tábora, ktorá po incidente pre médiá uviedla: „Sedíme tu na sude s pušným prachom.“ S dodatkom, že napätie bude narastať a situácia bude čoraz nezvládnuteľnejšia, ak sa nebude konštruktívne riešiť.

 

Požiar kvôli používaniu kúpeľne

V hamburskom utečeneckom tábore v mestskej časti Sülldorf v sobotu večer zhorelo 14 obytných buniek. Polícia predpokladá, že požiar založil jeden z obyvateľov zariadenia. Polícia predbežne zadržala 19-ročného Egypťana podozrivého z podpaľačstva. Požiar si nevyžiadal žiadne zranenia a podľa prvých informácií sa Egypťan pohádal s ďalšími obyvateľmi zariadení. Ghanský svedok udalosti agentúre DPA povedal, že v konflikte išlo o využívania kúpeľne a jeden z účastníkov sporu dokonca vytasil nôž. Požiar likvidovalo približne 40 hasičov približne dve hodiny. Dvojpodlažné bunky, v ktorých žilo 28 utečencov, sú teraz neobývateľné. Mesto ešte v sobotu neskoro večer utečencom zohnalo náhradné ubytovacie priestory.

Hádka medzi utečencami skončila tragicky

Pri potýčke v v ubytovni v severonemeckom Neuenkirchen zomrel 20-ročný Somálec potom, ako ho 24-ročný krajan údajne bodol do krku. Údajný páchateľ bol predbežne zadržaný. Čin sa odohral v dvojpodlažnom dome, ktorý obec prenajala utečencom. Obaja Somálčania, ktorí sa poznali už pred príchodom do Nemecka, žili v Neuenkirchen od jari. V budove, v ktorej je teraz ubytovaných 19 utečencov, obývali spoločne jeden byt. Polícia sa domnieva, že konflikt medzi dvojicou tlel dlhšiu dobu a korene má ešte z čias pred ich príchodom do Nemecka.

Utečenci sú zúfalí, začali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

 

 

Viac o téme: ZimaPožiarUtečenciChladStanový táborMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu