Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenská polícia bude Maďarom pomáhať s utečencami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA– Slovensko vyslalo policajnú jednotku do susedného Maďarska. Pri riešení migračnej krízy a ochrane schengenských hraníc Európskej únie pomôže 50 policajtov s technikou, s ktorými sa dnes v priestoroch bratislavskej policajnej akadémie rozlúčil premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar.

Ide o najpočetnejšiu jednotku v doterajšej histórii Policajného zboru, ktorá bude pôsobiť v zahraničí, informoval Gašpar. Vysvetlil, že je zložená z 20 policajtov z Úradu hraničnej a cudzineckej polície so skúsenosťami s ochranou hraníc, ktorých dopĺňajú príslušníci všeobecných policajných útvarov – obvodných policajných oddelení najmä z južných častí Slovenska z Košického a Banskobystrického kraja.

Slovenskí policajti budú v štvorčlenných hliadkach, spolu s maďarskými, českými a poľskými kolegami, pôsobiť mesiac na maďarsko-srbskej hranici. "Je to predovšetkým výborná reprezentácia Slovenska, ale je to pragmatický príspevok tak, ako je pragmatický príspevok to, čo robíme v Gabčíkove, kde na nejaký čas, dočasne držíme žiadateľov o politický azyl v Rakúsku," zdôraznil premiér.

Dohromady prichádza na pomoc Maďarsku 170 policajtov, Česko vyslalo rovnaký počet ako Slovensko a Poľsko posiela 70-člennú jednotku. Fico nevylúčil, že ak sa spoločné hliadky osvedčia, môže regionálna spolupráca pokračovať. Rozhodnutie krajín V4 podľa jeho slov prekvapilo kolegov v Európskej únii. "Takáto spolupráca je dosť nevídaná, ale V4 ukazuje svoju životaschopnosť," doplnil. 

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka môžu byť slovenskí policajti akýmsi mostom medzi maďarskými kolegami a kolegami z Česka a Poľska, a to práve pre znalosť maďarského jazyka. "Najprv treba zastaviť tok (migrantov, pozn. red) a potom treba riešiť všetky ostatné otázky. Ak sa nám toto podarí, bude to určite aj úspešná misia," zhrnul Kaliňák očakávania od slovenskej misie.

Maďarská strana garantuje slovenským policajtom ubytovanie, stravovanie, tankovanie pohonných hmôt, ako aj menšie opravy. Fico oznámil, že zhruba o dva týždne sa s Kaliňákom za vyslanými policajtmi pôjdu osobne pozrieť. Gašpar informoval, že jednotka má výzbroj a výstroj určenú na hliadkovú službu – krátke ručné zbrane. 

Policajti disponujú aj niektorými špeciálnymi technickými prostriedkami, napríklad zariadeniami pre nočné videnie. Vybavení sú vozidlami s pohonom všetkých štyroch kolies. Gašpar neočakáva, že by aktívne zasahovali proti migrantom. Ich úlohou bude najmä pomáhať.

Viac o téme: UtečenciSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu