Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšia hrozba v radoch utečencov: Zo Sýrie prichádzajú nielen radikáli, ale aj iní zločinci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŹ - Medzi sýrskymi utečencami mieriacimi do Európy môžu byť nielen teroristi, ale aj ľudia, ktorí spolupracovali s režimom a podieľali sa na mučení odporcov. Na základe svojich zdrojov o tom informovala agentúra AFP. Politológ Ziád Majed, ktorý sa špecializuje na problematiku Sýrie, si síce nie je istý pravdivosťou všetkých podkladov, o ktoré sa správa AFP opiera, avšak povedal, že zo Sýrie prichádzajú správy o čoraz väčšom počte utekajúcich alávitov, teda príslušníkov vládnucej šiitskej sekty.

Spoveď detí utečencov o strašidelnej ceste do Európy: Veľa som plakala, myslela som si, že zomrieme

Francúzsky lekár Ziád Isa, ktorý pochádza zo Sýrie, podľa AFP nedávno francúzskym poslancom povedal, že "vo Francúzsku a inde v Európe nachádzajú ochranu vojnoví zločinci". Isa je zástupcom zväzu sýrskych organizácií poskytujúcich naliehavú zdravotnícku pomoc (UOSSM). Podľa nej je sýrsky režim zodpovedný za životy 80 percent z 250.000 obetí sýrskej vojny.

Spojencom sýrskej armády sú milície šabíha, ktoré oponenti Damasku považujú za kriminálne živly, ktoré režim využíva na špinavú prácu. Sú to väčšinou alávíti a podieľali sa údajne na mnohých násilnostiach spáchaných na odporcoch Asadovho režimu.

Ďalšia hrozba v radoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

AFP píše, že zo zhruba 600.000 utečencov, ktorí tento rok cez more dorazili do Európy, asi polovicu tvoria Sýrčania a medzi nimi je veľa tých, ktorí neprišli z utečeneckých táborov, ale priamo zo Sýrie a z oblastí kontrolovaných vládou. Jeden z členov sýrskej mimovládnej organizácie, ktorého AFP nemenovala, oznámil, že na gréckom ostrove Kos videl niekoľko bývalých členov provládnych milícií. "Sme tiež obete vojny," povedal jeden z nich, keď sa práve vylodil z člna z Turecka. Ostatní utečenci sa na neho vraj pozerali nepriateľsky.

Na facebooku bol zriadený účet nazvaný zločinci, nie utečenci, na ktorom sa zhromažďujú údajné dôkazy o ľuďoch, ktorí nie sú pravými utečencami. Sú na ňom fotografie milicionárov alebo irackých šiitských dobrovoľníkov, ktorí bojovali v Sýrii. Niektorí pózujú s puškou pred portrétom prezidenta Asada alebo šliapu po mŕtvych. Kutajba Jásín, ktorý patrí k zakladateľom účtu, povedal, že stránka vznikla na základe svedectva utečencov, ktorí k svojej hrôze medzi ostatnými spoznali ľudí spätých s režimom. Na stránke je identifikovaných okolo 500 ľudí a väčšina z nich vraj žije v severnej Európe, Nemecku, Rakúsku a niektorí aj vo Francúzsku.

Ďalšia hrozba v radoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Majed to považuje za veľmi citlivú záležitosť. Podľa neho môže ísť o mladých ľudí utekajúcich pred vojenskou službou. "Je ale možné, že to sú aj bývalí členovia milícií šabíha, ktorí majú na svedomí vojnové zločiny," povedal.

Vo Francúzsku vedie pohovory s utečencami úrad pre ochranu utečencov a osôb bez štátnej príslušnosti (OFPRA). Jeho pracovníci upozorňujú, že je veľa prípadov chybnej identifikácie a lživých svedectiev. Platí však jasná zásada, že azyl nesmie byť poskytnutý osobe, ktorá porušila Ženevskú konvenciu.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu