Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNA SPRÁVA Turecko zostrelilo neznáme lietadlo: Narušilo vzdušný priestor NATO

Turci zostrelili zatiaľ neznámy dron. Zobraziť galériu (3)
Turci zostrelili zatiaľ neznámy dron. (Zdroj: Twitter)

ANKARA - Turecká armáda dnes zostrelila zatiaľ neidentifikovateľné lietadlo. Lietajúci objekt nereagoval na varovania. Spojené štáty predpokladajú, že ide o ruské bezpilotné lietadlo.

Turecké bojové lietadlá zostrelili dnes v tureckom vzdušnom priestore neďaleko sýrskej hranice bezpilotné lietadlo neidentifikovaného štátu. Zostrelenie dronu oznámil na svojej stránke Náčelník generálneho štábu tureckej armády. Lietadlo nereagovalo na tri výstražné varovania. Informovala o tom agentúra Reuters. K incidentu došlo pri sýrsko-tureckých hraniciach.

Podľa najnovších správ ide o dron. "Dnes bol v našom vzdušnom priestore pri sýrskej hranici nájdený stroj neznámeho pôvodu," uviedla turecká armáda. "Keď pokračoval vo svojom pohybe napriek tomu, že bol trikrát varovaný, lietadlo našej hliadkovej hraničnej misie spustilo paľbu a stroj zostrelilo", informovali Turci.

Stroj sa nachádzal tri kilometre v tureckom vzdušnom priestore, keď ho zostrelili. Turecká armáda krátko predtým vydala vyhlásenie, že zostrelila neznáme lietadlo po vyslaní troch varovných signálov. Spojené štáty predpokladajú, že bezpilotné lietadlo, ktoré dnes zostrelilo Turecko v blízkosti svojich hraníc so Sýriou, mohol byť ruský dron.

Armáda tohto členského štátu NATO dodala, že stroj zostrelila v súlade s predpismi NATO o zapojení sa do akcie a že ozbrojené sily budú pokračovať v plnení povinností v súlade s týmito nariadeniami.

MIMORIADNA SPRÁVA Turecko zostrelilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: iha)

Rusi odmietajú, že by malo ísť o ich lietadlo. Hovorca ministra obrany to odmietol. "Všetky ruské lietadlá nasadené v Sýrii sa po skončení misie vrátili na základňu," uviedol Igor Konašenkov. Nad Sýriou v súčasnosti lietajú stíhačky viacerých štátov.

Zo strany Západu na čele s USA ide o snahu zakročiť voči radikálom z Islámskeho štátu, zatiaľ čo Rusko podporuje svojho spojenca sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada a útočí okrem džihádistov aj na protivládnych rebelov. Časť týchto rebelov zase podporujú Američania.

Viac o téme: StíhačkaTureckoIstanbulDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu