Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajomná sekta spustila sériu masových samovrážd: Ľudí zniesli zo sveta pri odpornom rituáli

Miesto samovraždy Zobraziť galériu (2)
Miesto samovraždy (Zdroj: profimedia.sk)

GRENOBLE/PRAHA - Pred 20 rokmi, 23. decembra 1995, objavili policajti pri prehľadávaní náhornej plošiny masívu Vercors pri Grenobli v juhovýchodnom Francúzsku obhorené telá väčšiny zo 16 nezvestných členov sekty Poriadok chrámu slnka vrátane troch detí. Medzi mŕtvymi bolo osem Francúzov (z toho dvaja policajní úradníci) a rovnaký počet Talianov. Telá ležali usporiadané do tvaru hviezdy nohami do stredu. Podobný prípad sa stal trikrát v rozmedzí rokov 1994 až 1997: polícia na rôznych miestach vo Švajčiarsku, v Kanade a Francúzsku našla celkom 74 mŕtvol členov tejto sekty.

Otvorená spoveď netvora, ktorý robil zo žien koláče: Profesor chcel vyhubiť nevzdelancov

Neskôr vyšlo najavo, že 14 zo 16 členov sekty usmrtili malorážkou: 11 dospelých zastrelili ranou do hlavy z pušky ráže 0,22 palca a ďalších ranou do pŕs. Tri deti vo veku dvoch, štyroch a šiestich rokov mali prestrelenú hlavu. Všetci boli zastrelení dvoma členmi sekty, ktorí boli policajti, a tí potom s pomocou služobných revolverov spáchali samovraždu.

Sektu založil v roku 1984 homeopat belgického pôvodu Luc Jouret a čoskoro sa k nim pridala skupina osôb okolo francúzskeho finančného magnáta Josepha Di Mambra. Koncom 80. rokov sa počet členov pohyboval okolo 500. Sekta vlastnila údajne až 56 domov, predovšetkým víl a horských hotelov, hlavne v Kanade. V nich sa odohrávali náboženské obrady. Podľa jednej novinovej charakteristiky išlo o "určitú formou kresťanstva strihnutú filozofiou new age, homeopatickou medicínou a vysokými financiami".

Michel Tabachnik na súde.
Zobraziť galériu (2)
Michel Tabachnik na súde.  (Zdroj: SITA/AP)

Jediným obvineným v celom prípade bol známy švajčiarsky skladateľ a dirigent Michel Tabachnik, ktorého žaloba vinila z toho, že bol jedným z inšpirátorov úmrtia 74 adeptov sekty. Tabachnik mal údajne šíriť dogmatické učenie, ktoré ovplyvnilo vybrané osoby a "vytvorilo vražednú dynamiku". Súd v Grenobli ho však v júni 2001 uznal nevinným a v septembri 2003 odložil celú kauzu na neurčito.

Viac o téme: SektaPoriadok chrámu slnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu