Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelová odmietla zvyšovanie daní kvôli prijímaniu migrantov

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Náklady na ubytovanie stúpajúceho počtu migrantov prichádzajúcich do Nemecka nebudú tamojší obyvatelia musieť znášať v podobe zvýšených daní. Kancelárka Angela Merkelová to prisľúbila v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Bild, z ktorého cituje agentúra DPA.

"Môžeme byť radi, že sme roky dobre hospodárili a stav našej ekonomiky je v súčasnosti dobrý," povedala Merkelová. Vicekancelár Sigmar Gabriel - predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá vládne v koalícii s Merkelovej Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka (CDU) a Kresťanskosociálnou úniou v Bavorsku (CSU) - však podľa DPA medzitým obvinil partnerské strany z "bezradnosti" pri riešení migračnej krízy.

Konzervatívne CDU a CSU v súčasnosti rozdeľujú odlišné postoje k migrantom, ktorých prílev sa podľa Merkelovej dá zvládnuť, zatiaľ čo podľa bavorského premiéra Horsta Seehofera, stojaceho na čele CSU, by malo Nemecko uzavrieť svoje štátne hranice. Gabriel v tejto súvislosti vyjadril podporu Merkelovej, zdôraznil však, že Nemecko nie je schopné prijať "bezpodmienečne a natrvalo" všetkých prichádzajúcich migrantov, ktorých počet za tento rok odhadol na vyše milióna. Oficiálna predpoveď Berlína na tento rok pritom ráta s príchodom 800.000 osôb.

Medzi kritikov Merkelovej politiky voči migrantom sa zaradil aj republikánsky uchádzač o post prezidenta USA Donald Trump, ktorý v rozhovore pre stanicu CBS News varoval pred "nepokojmi" v Nemecku. "To, čo urobila v Nemecku, je choré," povedal s poukázaním na vyvolané "najrôznejšie útoky" a násilnosti.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu