Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Erdogan dnes v Bruseli rokuje s lídrami EÚ o utečeneckej kríze

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Okolo 3000 Belgičanov tureckého pôvodu privítalo v nedeľu večer v Bruseli prezidenta Tureckej republiky Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý prišiel na dvojdňovú návštevu metropoly EÚ.

Do Bruselu pricestoval zo Štrasburgu, kde vystúpil prd asi 12-tisícovým davom s prejavom o boji proti terorizmu. Erdogan má dnes v pracovnom pláne rokovania s lídrami Európskej únie zamerané na riešenie utečeneckej krízy v Európe. Stretne sa s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Junckerov plán na riešenie utečeneckej krízy predvída úzku spoluprácu s Tureckom a ďalšiu finančnú pomoc Európy pre utečencov na území tejto krajiny, Brusel a Ankara sa však rozchádzajú v názoroch o zriaďovaní záchytných táborov pre tisíce utečencov zo Sýrie.

Erdogan pred odchodom do Bruselu pripomenul, že Turecko hostí dva milióny utečencov zo Sýrie, a vyzval európske štáty, aby sa nebáli prijímať ľudí utekajúcich pred vojnou. Turecký prezident využil svoju návštevu vo Francúzsku a Belgicku aj na predvolebnú kampaň. Tritisícový dav, ktorý ho vítal v Bruseli, a v ktorom podľa belgických médií boli aj zástupcovia tureckých komunít z Holandska a Nemecka, vyzval, aby neignoroval nadchádzajúce parlamentné voľby v Turecku, ktoré sa budú konať 1. novembra. Erdogan zdôraznil, že účasť tureckej diaspóry v krajinách EÚ predstavuje okolo 33 percent zo všetkých hlasov.

V nedeľu popoludní sa Erdogan zúčastnil v Štrasburgu na demonštrácii proti terorizmu, na ktorej sa okrem Turkov z Francúzska zúčastnili aj ich krajania zo Švajčiarska, Belgicka a Nemecka, ktorí Erdogana v záplave tureckých vlajok privítali ako rockovú hviezdu. Turecká opozícia naznačila, že prezident toto podujatie dopredu pripravil a zneužil na predvolebné účely.

Erdogan v Štrasburgu kritizoval tých, ktorí ohrozujú Turecko "zbraňami a bombami" a ktorí chcú zatiahnuť jeho krajinu do "bezútešných tunelov terorizmu". V Štrasburgu sa však v rovnaký čas konala aj protidemonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo okolo 1500 ľudí a ktorú pripravilo združenie alavitov z Francúzska. Alaviti sú umiernení moslimovia, ktorí upozornili konzervatívneho islamského prezidenta Turecka, že nie je vítaný v Štrasburgu, hlavnom meste ľudských práv. V Štrasburgu je sídlo Rady Európy a Európskeho súdu pre ľudské práva.

Viac o téme: Recep Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu