Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko sa kvôli ruským náletom bojí utečencov: Putin narušil rovnováhu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - V súvislosti s náletmi ruských lietadiel na pozície povstalcov v Sýrii sa Turecko obáva prílevu až milióna utečencov z tejto vojnou postihnutej krajiny. Podľa dnešného vydanie tureckého denníka Hürriyet to v Ankare uviedol podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuš.

Kurtulmuš upozornil, že ruská vojenská intervencia v Sýrii narušila rovnováhu v husto obývaných regiónoch, čo môže vyvolať exodus viac ako milióna Sýrčanov do Turecka. 
Západ Sýrie je regiónom s najhustejším osídlením, uviedol Kurtulmuš a pripomenul, že tam ležia mestá Damask, Homs, Hamá, Aleppo a Lázikíja. Zatiaľ v tejto oblasti podľa tureckého politika vládne rovnováha síl, "je tam multilaterálna občianska vojna". 

"Každá ďalšia intervencia, osobitne táto ruská a bombardovanie pozícií umiernených disidentov, môže posilniť sýrsky režim. V takom prípade režim postupne zosilní súčasný útlak a útoky," vyhlásil Kurtulmuš pre Hürriyet. Varoval, že potom dôjde k zmene rovnováhy síl v spomínaných husto obývaných mestách, čo povedie k exodu "stoviek tisíc ľudí, možno až milióna, do Turecka. 

Turecko je spolu so Západom a sýrskou opozíciou kritické k prebiehajúcej ruskej operácii v Sýrii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan cez víkend označil ruské vzdušné útoky v Sýrii za závažnú chybu, ktorá je pre Ankaru neprijateľná. 

"Rusko sa v tejto chvíli dopúšťa závažnej chyby. Môže ísť o náznak kroku, ktorý ho v tejto oblasti privedie do izolácie," uviedol Erdogan pre turecký denník Hürriyet v nedeľu. Ankara podporuje sýrsku opozíciu v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a sýrskej vláde, pričom tvrdí, že IS nemožno poraziť bez komplexnej stratégie, ktorej súčasťou musí byť odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 

Vzťahy Ruska a Turecka sú v posledných dňoch poznamenané správami o narušení tureckého vzdušného priestoru ruskými lietadlami. V prvom prípade - z minulej soboty - Rusko narušenie priznalo a zdôvodnilo ho zhoršenými poveternostnými podmienkami pri návrate lietadla z misie nad Sýriou. Správy o druhom narušení - z nedele - preveruje. Tieto incidenty vyvolali znepokojenie aj v NATO, ktorého je Turecko členom. 

Rusi zaútočili na pozície Islamského štátu v sýrskej Palmýre

Ruské bojové lietadlá zaútočili na pozície militantov z organizácie Islamský štát (IS) v starovekom sýrskom meste Palmýra i v ďalších oblastiach, informovala dnes sýrska štátna televízia s odvolaním sa na vojenské zdroje.

Podľa nich ruské lietadlá zničili v Palmýre 20 vozidiel a tri skladiská zbraní. V severnej provincii Aleppo Rusi útočili v mestách al-Báb a Dajr Háfir, približne 20 kilometrov východne od vojenského letiska, ktoré momentálne obliehajú bojovníci z IS, uviedla agentúra Reuters.

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ruské lietadlá podnikli od pondelka na pozície IS v Palmýre 40 náletov, pričom zahynulo 15 militantov. Ďalší štyria prišli o život pri ruských úderoch na severovýchodné mesto Rakka, baštu Islamského štátu.

Televízia al-Manár, blízka libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, informovala, že ruské vzdušné sily podnikli aj štyri nálety v severozápadnej provincii Idlib, a to v horskej oblasti Džabal az-Záwija.

Reuters pripomenul, že IS obsadil Palmýru v máji. Miestne úrady v noci na pondelok informovali, že militanti zničili v meste ďalšiu významnú pamiatku, víťazný oblúk postavený medzi rokmi 193-211 n.l. V uplynulých mesiacoch - s odôvodnením, že ide o modlárske objekty - vyhodili do vzduchu aj dva staroveké chrámy i ďalšie historické budovy zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Viac o téme: RuskoTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu