Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Švajčiarsky minister obrany varuje: Nekontrolovateľný vstup utečencov je skutočné riziko

Ueli Maurer
Ueli Maurer (Zdroj: SITA/AP)

BAZILEJ/BERN - Nebezpečenstvo teroru vo Švajčiarsku sa zvýšilo, pretože s migračnou vlnou smerujúcou aktuálne do krajín Európskej únie sa môžu dostať do nich aj osoby blízke džihádistom. Žiadateľov o azyl preto bude treba kontrolovať ešte viac ako doteraz.

V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Basler Zeitung to vyhlásil švajčiarsky minister obrany Ueli Maurer. Podľa jeho slov kontroly nikdy nebudú dokonalé a aj možnosti porovnávania údajov spravodajských služieb sú evidentne limitované. Navyše je zrejmé, že ten, kto sa raz dostane na územie schengenskej zóny, ten sa môže pohybovať relatívne slobodne.

Nekontrolovaný vstup utečencov do Švajčiarska cez hranice s inými európskymi štátmi predstavuje podľa slov šéfa švajčiarskeho rezortu obrany "skutočné riziko". Časy sa stali nebezpečnejšími, podčiarkol Ueli Maurer a dodal, že nemožno vylúčiť eskaláciu udalostí smerom k vojnovému konfliktu prekračujúcemu hranice oblasti.

Súčasne naznačil, že tzv. Islamský štát považuje za viac ako iba teroristickú organizáciu, za subjekt, ktorý javí znaky štátu v období, keď sa doterajšie hranice rozpadajú. Nevypočítateľnosť je mimoriadne veľká, poznamenal švajčiarsky minister obrany.

Viac o téme: MigrantiŠvajčiarskoUeli Maurer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu