Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko, Sýria, Irak a Irán zriadili spoločné spravodajské centrum na boj proti IS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko, Sýria, Irak a Irán zriadili spoločné stredisko pre výmenu informácií potrebných v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra Interfax.

Stredisko, ktoré sa bude nachádzať v irackom Bagdade, bude združovať vojenských predstaviteľov zo všetkých štyroch zúčastnených krajín. Zariadenie by mohlo v budúcnosti slúžiť ako koordinačné centrum pre operácie proti IS, ktorý počas uplynulého roka získal kontrolu nad značnými územiami v Iraku a Sýrii.

Predpokladá sa, že ruský prezident Vladimir Putin na Valnom zhromaždení OSN v pondelok v New Yorku vyzve na spoločné úsilie v boji proti tejto extrémistickej skupine. Moskva v tomto ohľade vojensky podporuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, čo však Západ vníma so znepokojením.

Sýrska občianska vojna, ktorá vypukla v roku 2011 po ostrom zásahu voči protivládnym demonštrantom, sa postupne transformovala do viacstranového konfliktu medzi vládnymi silami, prevažne islamistickými povstalcami, IS a Kurdmi.

Hasan Nasralláh, vodca libanonskej šiitskej organizácie Hizballáh uviedol, že Rusko poskytlo Asadovi "veľmi vyspelé" zbrane, bojové lietadlá a vrtuľníky. "Stratégia (amerického prezidenta Baracka) Obamu voči IS a terorizmu zlyhala," povedal Nasralláh v rámci svojho prvého vystúpenia v médiách po tom, ako sa objavili správy o zvýšenej vojenskej prítomnosti Ruska v Sýrii.

Viac o téme: RuskoIránSýriaIrakIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu