Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Naši policajti v lete slúžili aj v Chorvátsku: Slovákom pomohli v 272 prípadoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V dňoch 1. júla až 31. augusta 2015 riešili slovenskí policajti v Chorvátsku celkovo 272 prípadov pomoci slovenským turistom. Okrem toho strážcovia zákona poskytovali občanom informácie pri osobnom kontakte počas hliadkovej činnosti, ktoré v celkovom počte nie sú započítané. Počas tohto leta bolo v Chorvátsku osem slovenských policajtov. Informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Slovenskí policajti pôsobili v policajných staniciach Crikvenica a Makarska. Slúžili spoločne s chorvátskymi kolegami prevažne osemhodinové služby, pričom vykonávali pešiu hliadkovú činnosť v okolitých letoviskách. Mali pridelený jeden služobný telefón, ktorý bol 24 hodín k dispozícii slovenským turistom.

"Kooperácia medzi slovenskými a chorvátskymi policajtmi bola na vysokej profesionálnej úrovni. Chorvátska polícia ocenila predovšetkým ochotu a obetavosť slovenských policajtov pri riešení rôznych prípadov, ich profesionalitu a vynikajúcu znalosť chorvátskeho jazyka," uviedla Baloghová. Medzi najčastejšie prípady riešené slovenskými policajtmi v Chorvátsku patrili strata cestovných dokladov, vodičských oprávnení a finančnej hotovosti, straty kľúčov od vozidla a privolanie asistenčnej služby na otvorenie vozidla či asistencia pri riešení prípadov zadržania slovenských občanov s omamnými a psychotropnými látkami v turistických strediskách.

Chorvátskym kolegom však pomohli aj v prípade stratenej slovenskej občianky v meste Rovinj, poskytli osobnú asistenciu v prípade náhleho úmrtia slovenskej občianky na pláži Baška Voda, telefonicky pomohli slovenskému občanovi, ktorého zadržali s fotokópiou občianskeho preukazu bez iných dokladov na hraničnom priechode zo Slovinska do Chorvátska, zúčastnili sa na vypočúvaní slovenského občana zadržaného pri vlámaní do rodinného domu alebo poskytli súčinnosť pri zadržaní skupiny slovenských občanov, ktorí vykrádali motorové vozidlá v Poreči.

Počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny pri dopravných nehodách na chorvátskych cestách zomrel jeden Slovák. "Pokračoval trend z predchádzajúcich rokov, keď slovenskí turisti jazdili na chorvátskych cestách bezpečne," uzavrela Baloghová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu