Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Varovanie z Nemecka: Hrozba na utečencov čaká aj v Európe, lákajú ich islamskí radikáli

Utečenci po príchode do Mníchova
Utečenci po príchode do Mníchova (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Radikálni islamisti žijúci v Nemecku sa snažia verbovať migrantov prichádzajúcich do krajiny. Podľa agentúry DPA to vo štvrtok uviedol zástupca Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV), ktorý vykonáva v Nemecku funkciu civilnej kontrarozviedky. Takzvaní salafisti, ktorí presadzujú návrat k raným formám islamu, sa pri pokusoch o radikalizáciu obracajú vraj predovšetkým na mladých ľudí.

Maďarku prichytili, ako ubližuje utečencom aj ich deťom: Keď uvidel VIDEO jej šéf, ihneď konal

"Salafisti sa snažia oslovovať okrem iného aj mladých utečencov bez sprievodu, ktorí do našej krajiny prichádzajú bez rodín, a preto obzvlášť túžia po kontakte a podpore," uviedol hovorca bavorskej pobočky BfV. Radikáli pritom pôsobia predovšetkým v azylových strediskách, naraziť na nich možno vraj ale už aj priamo na mníchovskej stanici, kam prichádzajú vlaky s tisíckami migrantov putujúcich po takzvanej balkánskej ceste.

"To, v akej sú utečenci situácii, sa snažia salafisti využiť a zneužiť pre svoje vlastné účely," dodal hovorca.

Salafistický kazateľ známy svojimi nenávistnými rečami po celom Nemecku na svojom facebookovom účte údajne nedávno vyzval, aby sa jeho priaznivci snažili získať medzi migrantmi ďalších sympatizantov. Uviedol aj konkrétne kroky, ako pri stretnutí s nimi postupovať.

Podľa nedávnej správy BfV počet islamských radikálov v Nemecku stále rastie. Salafistov je v krajine už asi 7500. V roku 2011 ich pritom boli len stovky. "Títo ľudia pomáhajú šíriť propagandu Islamského štátu," uviedol predseda úradu Hans-Georg Maassen.

Viac o téme: IslamSalafisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu