Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán varuje pred utečeneckou "explóziou" v Európe, Británia odmieta vyššie kvóty

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Pomýlenú prisťahovaleckú politiku Európskej únie kritizuje v článku pre štvrtkové vydanie nemeckého mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informovali o tom dnes viaceré nemecké spravodajské servery, ako aj tlačová agentúra MTI.

Maďarský premiér v príspevku varuje pred "explóziou" v celej Európe v dôsledku súčasnej krízy.
"Každý európsky politik, ktorý robí nádeje utečencom na lepší život a povzbudzuje ich, aby všetko zanechali na mieste (kde doteraz žili) a s nasadením života sa vybrali do Európy, je nezodpovedný," píše Viktor Orbán.

Ochrana vonkajších hraníc Európskej únie je podľa neho nevyhnutná. "Preto je plot, ktorý budujeme my, Maďari, dôležitý. Nerobíme tak zo zábavy, ale pretože je to potrebné", citovali nemecké médiá z textu. Podľa predsedu maďarskej vlády ten, koho prevalcujú, nemôže nikoho prijať.

Orbán ďalej konštatuje, že je "dosť deprimujúce, že okrem nás Maďarov - alebo Španielov - nikto nechce chrániť hranice Európy". "Ľudia chcú, aby sme boli pánmi situácie a chránili naše hranice," poznamenal ďalej Orbán a dodal, že o všetkých ďalších otázkach má zmysel hovoriť iba vtedy, keď sa vlnu utečencov podarí zastaviť.

Za znepokojujúce označil maďarský premiér, že európska idea sa na Starom kontinente ocitá v menšine. Alebo snáď nie je už samo osebe znepokojujúce, že "kresťanská kultúra Európy je už sotva v stave udržať Európu v jej vlastnom kresťanskom hodnotovom systéme?", pýta sa Orbán v materiáli pre FAZ.

Nemecko migrantom odkázalo, že bez registrácie nemôžu odísť z Maďarska

Nemecké veľvyslanectvo v Budapešti dnes na svojej internetovej stránke zverejnilo oznámenie, v ktorom migrantom odkazuje, že dublinský dohovor je stále platný a na jeho základe sa žiadatelia o azyl musia zaregistrovať v krajine, v ktorej prekročili hranice Európskej únie.

"V zásade platí, že aj azylový proces musí prebehnúť v tej istej krajine," píše sa podľa spravodajského servera Index.hu v dokumente nemeckého veľvyslanectva. 

Migrantom zhromaždeným v okolí budapeštianskej Východnej stanice (Keleti pályaudvar) dnes večer ampliónom oznámili, že sa majú vrátiť do podchodu a do tranzitnej zóny vytvorenej pri stanici. 

Dav migrantov reagoval na oznámenie veľmi podráždene. Okolo policajného auta, z ktorého oznam čítala žena v arabčine, sa zhromaždili nahnevaní migranti a vykrikovali. Barossovo námestie sa ale postupne vyprázdnilo a migranti sa upokojili.

Tisíce migrantov prišli do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Britský premiér Cameron odmietol výzvu na prijatie vyššieho počtu utečencov

Britský premiér David Cameron dnes zamietol výzvu na to, aby Británia prijala viac spomedzi tisícok utečencov, ktorí uviazli na severe Afriky, Blízkom východe či v Európe. Informovala o tom agentúra DPA.

"Prijali sme množstvo skutočných žiadateľov o azyl zo sýrskych utečeneckých centier. Myslíme si však, že najdôležitejšou vecou je snaha o vytvorenie mieru a stability v tejto časti sveta," uviedol Cameron. Dodal, že odpoveďou voči vzniknutej situácii podľa neho nie je prijímanie čoraz vyššieho počtu migrantov. 

Yvette Cooperová, líderka Labouristickej strany, pritom ešte v utorok v rámci svojho prejavu v britskom Centre pre európske reformy, vyzvala Britániu na prijatie prinajmenšom ďalších 10.000 utečencov zo Sýrie a iných konfliktami postihnutých krajín. "Stovky a tisíce utečencov utekajú z nových totalitných režimov a Európa im musí pomôcť - rovnako ako sme to spravili v prípade minulých generácií," vyhlásila Cooperová a dodala, že Británia vo veci musí zohrať svoju úlohu. 

Poslanec nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Stephan Mayer zároveň vyhlásil, že rozdielne reakcie na migračnú krízu v rámci krajín EÚ môžu spôsobiť aj zmeny v oblasti bilaterálnych vzťahov Británie.  "Ak britská vláda zotrvá v tejto pozícii, že Británia už v rámci veľkej úlohy zdieľania (utečeneckého) bremena nepatrí do klubu, istotne jej to môže spôsobiť ujmu v bilaterálnych britsko-nemeckých vzťahoch," povedal Mayer.

Dodal, že Cameronov postoj v tejto veci zároveň môže negatívne ovplyvniť vyjednávanie o nových podmienkach pre Britániu v rámci členstva v EÚ, ktoré by rád uzavrel ešte pred plánovaným referendom o zotrvaní v únii. 

Andy Burnham, ďalší z lídrov britskej Labouristickej strany, uviedol, že Británia podľa jeho názoru vykazuje "nebezpečnú absenciu vo vedení svetovej scény", najmä v oblasti rastúcej utečeneckej krízy. "Naša vláda nespravila nič, len schovala hlavy do piesku a na opis zúfalých ľudí nasadila dehumanizujúci jazyk," vyhlásil. 

Viac o téme: UtečenciMigrantiDavid CameronViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu