Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Orbán zvolal kvôli novej vlne migrantov mimoriadnu schôdzu: Zadržali takmer 2100 ľudí!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zvolal na dnes večer v Budapešti mimoriadnu schôdzu Kabinetu pre národnú bezpečnosť, informoval agentúru MTI minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Minister to uviedol v súvislosti s tým, že k maďarským hraniciam sa smerom od Srbska blíži mimoriadne veľká vlna migrantov, ktorá sa bude snažiť ilegálne prekročiť srbsko-maďarské hranice túto noc.

Úlohou kabinetu, ktorému predsedá premiér, je pripraviť rozhodnutia vlády tak, že zodpovednosť jednotlivých ministrov zostane zachovaná. Členmi tohto orgánu sú ministri vnútra, obrany, spravodlivosti, zahraničných vecí a minister riadiaci úrad vlády. Členmi pracovnej skupiny kabinetu sú šéfovia orgánov vojenských a poriadkových síl, ďalej tajných služieb, daňového a colného úradu, ale aj prisťahovaleckého a občianskeho úradu.

Za jediný deň zadržali v Maďarsku takmer 2100 ilegálnych migrantov 

Rekordný počet celkovo 2093 ľudí podozrivých z neoprávneného prekročenia štátnej hranice zadržali v pondelok na území Maďarska. Informáciu zverejnilo dnes prostredníctvom webu a tlačovej agentúry MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) v Budapešti. Iba na juhu Čongrádskej župy zadržali maďarskí policajti v spolupráci s ďalšími zložkami v pondelok 1930 ilegálnych prisťahovalcov vrátane 309 detí.

Ako vyplýva z informácií hovorcu tamojšieho župného policajného veliteľstva Szabolcsa Szentiho, najväčšiu spomedzi celkovo 43 odhalených skupín migrantov zadržali v nočných hodinách na okraji Segedína. Nachádzalo sa v nej 83 občanov Bangladéša, 50 Afgancov, 33 Pakistancov, 155 občanov Sýrie, 13 Iránci, ako aj siedmi občania Indie, ôsmi Nigérijčania, po dvoch občanoch Gambie a Senegalu a jeden občan Srí Lanky. Všetci narušitelia už čelia konaniu cudzineckej polície obvyklému v podobných prípadoch. Maďarské orgány začali v utorok aj trestné stíhanie šiestich prevádzačov.

Viac o téme: MigrantiMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu