Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďarsko hlási rekordný počet utečencov, Bulharsko povoláva obrnené vozidlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Rekordný počet 2093 migrantov prekročil počas pondelka srbsko-maďarskej hranice. Oznámila to dnes maďarská polícia s tým, že išlo o najväčší počet utečencov zaznamenaných počas jediného dňa.

Rekord padol krátko pred postavením plotu na hraniciach so Srbskom, ktorý mienia maďarské úrady dokončiť do konca augusta, aby zabránili prílivu migrantov. Maďarská vláda chce tiež usilovať o väčší príspevok z pokladnice Európskej únie na zvládnutie najhoršej utečeneckej krízy od druhej svetovej vojny. "EÚ rozdeľuje peniaze na ochranu hraníc ponižujúcim spôsobom," povedal šéf úradu vlády premiéra Viktora Orbána János Lázár.

Maďarsko začalo so stavbou štyri metre vysokého a 175 kilometrov dlhého hraničného plotu v júli. Podľa vlády v Budapešti má byť prekážkou nelegálnemu prisťahovalectvu. Teraz už je plot takmer hotový, k srbsko-maďarským hraniciam ale ďalej denne prúdia stovky až tisíce utečencov, ktorí sa na ceste z Grécka snažia dostať pred Balkán do západnej Európy.

Maďarsko potrebuje nielen "fyzickú, ale aj právne zábranu na hraniciach," povedal námestník ministra spravodlivosti Róbert Répássy. Podporil tak Lázára, ktorý vyzval parlament, aby prijal novelu trestného zákonníka, podľa ktorej by za ilegálne prekročenie hraníc a poškodzovanie hraničného plotu hrozilo až štvorročné väzenie. Nelegálny prechod hraníc je teraz v Maďarsku len priestupkom.

Migranti sa podľa médií čoraz častejšie dostávajú do Maďarska tak, že sa novým plotom prestrihávajú. V týchto dňoch sa čaká ešte silnejší nápor utečencov kvôli niekoľkodňovému zablokovaniu hraníc medzi Macedónskom a Gréckom. Po ich uvoľnení sa takzvanou balkánskou cestou začala presúvať oveľa väčšia masa ľudí.

Odhad, ako sa zdá, potvrdzuje aj pohyb utečencov v Grécku: do Atén dnes podľa gréckeho denníka Ta Nea opäť dorazil obrie trajekt Eleftherios Venizelos s 2489 utečencami na palube, ktorých v skorých ranných hodinách vyzdvihol na ostrovoch na východe Egejského mora. Loď takto cestuje už každý deň. V gréckej metropole sú potom vysídlenci nasmerovaní na autobusové a železničné stanice, aby mohli zamieriť na sever k hraniciam s Macedónskom, vzdialeným od Atén cez päť hodín cesty po diaľnici.

Bulharské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že poslalo na hranice s Macedónskom obrnené vozidlá, aby pomohli pohraničnej stráži zvládnuť prípadný príliv utečencov. "Momentálne ide o preventívne posilnenie ochrany hraníc," vysvetlil Nikolaj Karaivanov z ministerstva v rozhlase. Zatiaľ ide o 25 vojakov s obrnencami pre štyri prechody, ale "ich počet sa v prípade zhoršenia situácie môže zvýšiť", dodal.

Sofia odhaduje riziko prílevu utečencov ako relatívne nízke, pretože Bulharsko dodržiava procedúry ohľadom utečencov na rozdiel od Grécka, Macedónska a Srbska, uviedla dnes v televízii ministerka vnútra Rumjana Bačvarovová.

Od začiatku roka bolo v Bulharsku zadržaných 15 000 migrantov, najmä Sýrčanov, ktorí sa do krajiny dostali z Turecka. Zadržaní migranti sú umiestňovaní na niekoľko mesiacov do utečeneckých táborov, než získajú postavenie, ktoré im v najlepšom prípade umožní cestovať po Európskej únii bez toho, aby sa tu mohli usadiť. Bulharsko už ohradilo tridsaťkilometrový úsek hraníc s Tureckom a zvažuje predĺženie. Hranicu strážia tiež tisícky policajtov.

Viedeň kritizuje Prahu

Rakúsky kancelár Faymann v rozhlasovej stanici Ö1 povedal, že bez stanovených kvót na rozdelenie migrantov v rámci Európskej únie nebudú mať krajiny na vonkajšej únijnej hranici záujem zabezpečiť nepriechodnosť týchto hraníc.
 
Problém riešenia súčasnej utečenecké krízy preto nevidí v Európskej komisii, ale v štátoch strednej a východnej Európy, ktoré kvóty odmietajú. Premiér Bohuslav Sobotka v reakcii na to povedal, že povinné počty prijímaných utečencov situáciu stabilizovať nepomôžu. "Jediným riešením je ukončenie vojny v Sýrii a Líbyi," napísal šéf českej vlády v sms.
 
Európska únia musí chrániť svoje hranice pred vysídlencami, povedal dnes v prejave pred českými veľvyslancami na hrade český prezident Miloš Zeman a zopakoval myšlienku vytvorenia spoločnej európskej armády. Podotkol, že keď v minulosti hovoril v Európskom parlamente o potrebe vytvoriť európsku armádu, vzbudil úsmevy.
 
Teraz by sa taká armáda hodila, povedal Zeman v súvislosti s migračnou krízou a nelegálnym prevádzačstvom. Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca ťahá zahnaných do Nemecka a Rakúska ich štedrý sociálny systém, nie neschopnosť okolitých krajín.
Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu