Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VIDEO Nepokoje v Nemecku: Neonacisti podpálili utečenecký tábor

Vyčíňanie v Heidenau Zobraziť galériu (3)
Vyčíňanie v Heidenau (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká vláda dnes odsúdila ultrapravicové protesty pred azylovým domom v meste Heidenau neďaleko Drážďan, pri ktorých utrpeli zranenia desiatky policajtov. Dav neonacistov tam podpálili utečenecký tábor, hádzal fľaše a petardy do policajtov, ktorí sa pokúšali zabezpečiť, aby sa žiadatelia o azyl mohli nasťahovať. Komentátori v Nemecku kritizovali počas víkendu kancelárku Angelu Merkelovú, že na útoky, ktoré sa začali v noci z piatka na sobotu, rýchlo nezareagovala, informovala dnes tlačová agentúra AP.

"Kancelárka a celá vláda čo možno najdôraznejšie odsudzujú násilné útoky, ako aj agresívnu proticudzineckú atmosféru, ktorá tam vznikla," povedal dnes reportérom Merkelovej hovorca Steffen Seibert. "Je ohavné, ako sa ultrapravicoví extrémisti a neonacisti pokúšajú šíriť svoje prázdne posolstvo nenávisti okolo azylového domu, a je hanebné, ako občania, dokonca rodiny s deťmi, toto divadlo podporujú tým, že pochodujú s nimi," citovala hovorcu agentúra AP.

Na pokojnom pochode pred bývalým skladom v Heidenau, upraveným na azylový dom, sa v piatok večer zúčastnili stovky ľudí. Zopár hodín nato časť demonštrantov zaútočila na policajtov, ktorí sa zdali byť na takéto násilnosti nepripravení.

Vyčíňanie v Heidenau
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca drážďanskej polície Thomas Geithner uviedol, že pri ochrane azylového domu pred neonacistami bolo zranených 35 policajtov. Do nedele, keď tam vypukli zrážky medzi ľavicovými demonštrantami a neonacistami, polícia posilnila svoju prítomnosť v Heidenau zo 140 na 250 príslušníkov, informoval Geithner.

Saský minister vnútra povedal, že v Heidenau umiestnili špeciálne zariadenie, ktoré umožňuje kontrolu totožnosti kohokoľvek, kto sa pohybuje okolo azylového domu. Merkelovej zástupca, vicekancelár Sigmar Gabriel, dnes navštívil Heidenau, kde sa stretol s utečencami, obyvateľmi i predstaviteľmi mesta. Pred reportérmi následne zdôraznil, že Nemecko nesmie ustúpiť pravicovým extrémistom "ani o milimeter".

Nemecko čelí rastúcemu prílevu ľudí, ktorí utekajú pred vojnami a prenasledovaním. Nemecká vláda vyjadrila očakávanie, že v priebehu roka 2015 požiada v krajine o azyl 800.000 ľudí.

Počas uplynulého roka sa vystupňovali aj útoky na žiadateľov o azyl v Nemecku. Tamojšie úrady uviedli, že za prvých šesť mesiacov tohto roka zaznamenali 202 takýchto útokov, čo sa rovná počtu za celý predchádzajúci rok 2014.

Vyčíňanie v Heidenau
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciMigrantiNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu